Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tento džem měl o třetinu méně ovoce, něž bylo psáno. Inspekce jej stáhla z trhu

Džemy, ilustrační fotgorafie
Džemy, ilustrační fotgorafie
Foto: Pixmac

Praha - Vážný přestupek se objevil u džemů v obchodním řetězci Norma. Laboratorní testy ukázaly, že v džemu chybí až třetina ovoce. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila okamžité stažení závadného produktu a zahájila správní řízení.

Prověřovaná šarže džemů nevyhověla kontrole SZPI a musí být z prodeje stažena. Kontrolovaná potravina nese označení "extra džem", což je název chráněný vyhláškou, která stanovuje minimální podíl ovocné složky na 45% obsahu balení.

V tomto případě se konkrétně jedná o produkt Sauerkirsche konfitüre extra (pozn.: višňový džem extra) s označením data minimální trvanlivosti do 11.06.2017, Vyrobeno pro NORMA,D-90257 Nürnberg, země původu: Německo.

Výrobce zároveň na obal uvedl informaci "vyrobeno z 45g ovoce na 100g". Laboratorní testy stanovily podíl ovocné složky na 30,6%, informace na obalu tak uváděly spotřebitele v omyl.

Na základě tohoto zjištění nařídila SZPI společnosti Norma k.s., aby ze všech poboček nevyhovující džem stáhla. Inspekce také zahájila správní řízení o uložení pokuty.

Témata:  SZPI potraviny

Aktuálně se děje

17. května 2024 20:49

Slovensko dementuje nepravdivé informace: Atentátník nebyl liberál ani extremista

Slovenskem otřásl atentát na premiéra Roberta Fica. Střelcem, který po výjezdním jednání vlády pětkrát vystřelil na premiéra, byl Juraj Cintula. Internetem okamžitě začaly kolovat informace o "SBSkáři z Levic". Některé se však ukázaly jako nepravdivé.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.