Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojtěch Filip dá Babišovi a Hamáčkovi návrh smlouvy o toleranci menšinové vlády

Vojtěch Filip /KSČM/, předseda strany
Vojtěch Filip /KSČM/, předseda strany
Foto: KSČM

Praha - Předseda KSČM Vojtěch Filip (KSČM) dnes předloží šéfům ANO Andreji Babišovi a ČSSD Janu Hamáčkovi návrh smlouvy o toleranci případné menšinové vlády hnutí ANO a sociální demokracie ze strany KSČM. Řekl to novinářům před schůzkou s Babišem a Hamáčkem ve Sněmovně.

Filip také odmítl požadavky ČSSD, které tato strana prosazuje do koaliční smlouvy s ANO. Podle předsedy KSČM jsou spíše komplikací než ochranou.

"Jde o menšinovou vládu a požadavek v tomto ohledu nemá místo ve smlouvě," uvedl Filip ohledně snahy ČSSD zakotvit do koaliční smlouvy pasáž o tom, že v případě rezignace všech ministrů za sociální demokracii by musel podat demisi i premiér. Nesmysl je podle předsedy KSČM také požadavek na odvolání některých zástupců SPD Tomia Okamury ze sněmovních funkcí. "Nejde o ustavení orgánů Sněmovny, nemá to žádný vliv na vznik vlády," řekl Filip.

Předpokládá, že dohodu o toleranci by KSČM v každém případě uzavřela s hnutím ANO. Filip nechtěl prozradit, co návrh obsahuje. "Je určen kolektivním orgánům hnutí ANO a sociální demokracie," dodal.

Od Hamáčka chce Filip slyšet, jak je ČSSD připravena na vnitrostranické referendum o koalici s ANO a jaký předpokládá výsledek. Soudí, že jednání o vládním uspořádání nejsou ani v polovině. "Máme teprve podruhé třístranné jednání," připomněl Filip.

Témata:  vláda Vojtěch Filip Andrej Babiš Jan Hamáček

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy