Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zarazit Zemanovy excesy? Odborník má plán, který se Hradu nebude líbit

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Česká televize

Praha – Byl nebo nebyl v Česku jed novičok? Prezident Zeman v uplynulém týdnu vypustil na dané téma komentář tak třaskavý, že jej bylo slyšet až v Londýně, Moskvě nebo Washingtonu. Odezvy na sebe nenechaly dlouho čekat a na Zemanovu hlavu se snesla vlna rozporuplných reakcí.

Přední český analytik David Klimeš taktéž reaguje na poslední dění kolem české hlavy státu a jedu novičok. Činí tak ve svém blogu na Aktuálně.cz. Podle něj Zeman zcela podkopal úsilí české vlády, která se v kauze kolem otravy Sergeje Skripala postavila po bok našich spojenců.

Klimeš připomíná, že je sice za českou zahraniční politiku odpovědná právě vláda, přesto ale Zeman dokázal svými slovy rozvířit světové politické vody. O Česku se po jeho slovech píše například v americkém deníku The Washington Post a ruská televize RT dokonce s nadšením překřtila jed na "noviczech".

Prezident tak podle Klimeše udělal tu nejpodlejší věc, co vůbec udělat mohl. Vypustil do světa informaci o tom, že novičok použitý k otravě Skripala mohl pocházet z Česka a jako zdroj svých informací uvedl zprávy tajných služeb. Ty jsou ale tajné a není tak možné Zemana s jejich obsahem konfrontovat.

Rusko samozřejmě tyto informace okamžitě použilo v propagandistické válce proti Velké Británii a Česku. Rusové naznačují, že Češi možná zásoby novičoku nezničili a teď s ním provádějí bůhvíco. Zeman tak podle Klimeše dovolil Rusům vytvořit dokonalou dezinformaci.

Analytik ale v textu připomíná, že látka s označením A234 u nás nikdy nebyla a Zeman podle něj jen zaměnil informace o jiných jedech se svým smyšleným proruským příběhem. Autor textu dále poukazuje na to, že zprávu, v níž české ministerstvo zahraničí uvádí prezidentova slova na pravou míru, již ale bohužel světová média neotiskla.

Klimeš si dále klade otázku, co vlastně proti Zemanovu chování lze podniknout. Podle něj by řešením bylo výrazně omezit rozpočet Hradu. Ten se loni vyšplhal do hodnot přesahujících 520 miliónů korun. Podle analytika je to jediný možný způsob, jak v současné situaci postupovat.

Ten připomíná, že opatření by se ani tak nedotklo samotného Zemana. Ten si nikdy nepotrpěl na luxus a i s menším rozpočtem by se naučil vycházet. Problém by ale mohla mít skupina všemožných zákulisních hráčů, kteří jsou na prezidenta napojeni a podle některých informací z tohoto propojení již vytěžili nemalé peníze.

Témata:  Miloš Zeman Rusko diplomacie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy