Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstrace proti konkurenci: Taxikáři zablokovali Bělehrad

Vlajka, Srbska
Vlajka, Srbska
Foto: Pixabay

Bělehrad - Protest taxikářů proti konkurenční službě dnes zcela zablokoval dopravu v centru srbské metropole Bělehradu. Řidiči taxislužby touto akcí chtějí zvýšit tlak na vládu, aby prosadila změny v příslušném zákonu, jež by podle demonstrujících zrovnoprávnily podmínky provozování tohoto druhu dopravy.

Taxikáři stovkami svých aut zcela zaplnili velké kruhové náměstí Slavija a přilehlou ulici Nemanjina, na níž se nachází sídlo srbské vlády. Jedná se o důležité komunikace, které patří k místům s nejživějším provozem v Bělehradě.

Hlavním požadavkem protestujících podle bělehradských médií je, aby se s nimi sešel zástupce vlády a vyslechl jejich návrhy na změnu zákona o přepravě cestujících. Chtějí ale také zrušení internetové aplikace Car:go, tedy konkurenční služby, která je levnější alternativou taxislužby.

Představitelé Car:go na druhé straně argumentují tím, že provoz jejich služby je v souladu s právními předpisy týkajícími se cizineckého ruchu a že státu jsou odváděny daně a jiné předepsané poplatky.

Na konkurenční služby, především firmy Uber, si taxikáři stěžovali nebo stěžují v řadě zemích, včetně Česka nebo Slovenska. V Česku se Uber dohodl s vládou, že bude podnikat obvyklým způsobem, tedy že zažádá o živnostenský list, že jeho řidiči budou mít licenci jako taxikáři a že také budou dobrovolně evidovat tržby. Alternativního přepravce taxikáři dříve označili za nekalou konkurenci a uspořádali proti němu několik protestů, při kterých v Praze blokovali dopravu.

Témata:  Srbsko taxi

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy