Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Českobudějovický soud rehabilitoval Němce, kterého v ČSSR zadrželi při emigraci

soudy
soudy
Foto: Pixabay

České Budějovice - Českobudějovický okresní soud dnes rehabilitoval občana bývalé Německé demokratické republiky Dietera Kolbeho za to, že jej v tehdejším Československu zadrželi v roce 1976 při pokusu o emigraci na Západ. Kolbeho v ČSSR drželi 13 dní, než ho vyhostili zpět do vlasti. Podle soudu tak občana NDR nezákonně omezili na svobodě. Jedná se o první takové usnesení vynesené v České republice.

"Paní soudkyně dnes jednoznačně vyjádřila, že pan Kolbe má nárok na soudní rehabilitaci, že jsou k tomu splněny všechny podmínky a že podání takového návrhu není nijak časově omezeno," řekl novinářům Kolbeho obhájce Lubomír Müller.

Osmasedmdesátiletý Kolbe, jenž se dnešního soudního jednání neúčastnil, 4. října odcestoval z Drážďan, kde žil. U Hřenska vstoupil nelegálně do ČSSR a neměl s sebou povolení k vycestování ze své země. Kolbe pak přes Prahu a České Budějovice mířil k hranicím s Rakouskem. Ve vlaku do stanice Rybník na Českokrumlovsku jej zadržela tehdejší hlídka pohraniční stráže a od 5. října strávil následných 13 dní ve vazbě.

Müller uvedl, že dnešní usnesení má pro postiženého především formu morální satisfakce. Podle něj má však Kolbe rovněž nárok na zanedbatelnou finanční kompenzaci. "Činí 2500 korun za měsíc nezákonného věznění, což v přepočtu znamená asi dvě eura na den," řekl obhájce.

Kolbe se tehdejším bezpečnostním složkám ČSSR při zadržení přiznal, že chce emigrovat. Uvedl, že v Německé spolkové republice žili všichni jeho sourozenci a on několikrát žádal o vystěhování na Západ. Československo jej po třináctidenní vazbě vydalo zpět do NDR, kde jej soudy poslaly na dva roky do vězení.

Müller uvedl, že podobných případů v Československu byly stovky. Připustil, že podobně postižení občané tehdejší Německé demokratické republiky budou rovněž žádat o rehabilitaci soudní cestou. V nejbližší době takto budou své případy řešit další dva Němci u soudů v Karlových Varech a v Prachaticích.

Témata:  soudy Německo Československo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy