Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovní sociální výbor doporučil schválit novelu s úpravou penzí

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovní sociální výbor doporučil dolní komoře, aby schválila vládní novelu se změnou složení penze. Kabinet v demisi navrhuje, aby se zvýšil podíl pevné části důchodu, která je pro všechny stejná. Snížila by se tak ale zásluhovost. Lidem nad 85 let by se měl také zvýšit důchod o tisícikorunu. Poslanci jednotlivých stran už připravují pozměňovací návrhy s úpravou parametrů. Na jednání výboru to řekla jeho předsedkyně Radka Maxová.

Penze se skládá z pevné a procentní části. Pevný díl je pro všechny stejný a odpovídá devíti procentům průměrné mzdy. Nyní činí 2700 korun. V procentní výměře podle výše odvodů a odpracovaných let se odráží zásluhovost. Podle navrhované novely by pevný díl měl od příštího roku odpovídat deseti procentům průměrného výdělku místo nynějších devíti procent. Při valorizaci, jejíž pravidla se nezmění, by tak větší část přidávané sumy putovala do pevného dílu. Na zásluhovou procentní výměru by zůstalo méně. Právě s tím mají problém poslanci TOP 09, ODS či KDU-ČSL. S výraznějším zvýšením penzí pro příští rok souhlasí všechny strany.

"Jsou avizované pozměňovací návrhy s úpravou parametrů. V tomto případě budou politická debata a kompromis, který z ní vzejde, zajímavé," řekla Maxová.

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchod pobíralo na konci loňska od České správy sociálního zabezpečení téměř 2,9 milionu lidí. Starobní důchod dostávalo 2,4 milionu osob. Průměrný starobní důchod činil 11.850 korun. Průměrný senior pobíral 13.076 korun, průměrná seniorka měla 10.758 korun.

Podle vládního návrhu by měla nejprve pevná část všech penzí vzrůst asi o 320 korun, což by vyšlo zhruba na 11 miliard korun navíc. Teprve pak by se důchody valorizovaly. Díky vyššímu růstu mezd v zemi a inflaci, jimiž se přidávání řídí, by průměrné přidání mělo činit bezmála 600 korun. Z toho zhruba 35 procent by putovalo do pevného a zbytek do procentního dílu. V dalších letech by se růst penze měl řadě lidí zpomalit, polepšit by si měli senioři s nízkou penzí.

Pokud by kabinet předem nepřidal všem 320 korun, téměř celá přidávaná část by příští rok plynula do pevné části. Taková změna by pak mohla skončit u Ústavního soudu, který už před lety na malou zásluhovost poukazoval. Musela se pak zvýšit.

"Vedla se debata o zásluhovosti a nárokovosti. Nárokovost dosud činí 20 procent (důchodu) a nově by byla 24 procent. Pořád máme za to, že zásluhovost hraje klíčovou roli," řekl náměstek ministerstva práce Petr Hůrka.

Poslanci lidovců a občanských demokratů na výboru řekli, že chystají vlastní pozměňovací návrhy. Proti snížení zásluhovosti je i TOP 09. Komunisté by naopak pevnou část ještě víc posílili, a to na částku životního minima, tedy na 3400 korun.

Podle expertů na důchodovou problematiku je český důchodový systém vysoce solidární a penze z něj jsou hodně nivelizované. Důchody chudších a bohatších seniorů a seniorek se tak liší jen málo. Na důchod vyšší než 14.995 korun dosáhla jen desetina lidí.

Novela by měla také přidat tisíc korun lidem nad 85 let. Podle ministerstva práce má zvýšení penze sloužit k pokrytí nákladů na náročnější péči ve vysokém věku. Tisícikoruna měsíčně ale hlavně dorovná nižší důchody takzvaným starodůchodcům. Před třemi desetiletími totiž nastupovali na odpočinek s mnohem menšími částkami než dnešní penzisté. Přestože se jim důchod v minulosti na nové poměry přepočítal, stále je ve srovnání s novými penzemi nízký. ČSSZ v lednu vyplácela důchod 197.007 mužům a ženám, jimž bylo přes 85 let.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky důchody EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy