Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sociální výbor parlamentu je navrhuje zrušit vyplácení dávek v poukázkách,

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Přehodnocení povinného vyplácení části dávek v poukázkách doporučil Sněmovně dnes její sociální výbor. Podpořil návrhy novel o hmotné nouzi, podle nichž by stravenky místo peněz neměli už dostávat lidé v domovech pro seniory, ústavech a léčebnách či s omezenou svéprávností. Od loňského prosince dostávají 35 až 65 procent příspěvku na živobytí ti, kteří tuto dávku pobírají přes půl roku.

Do novely o hmotné nouzi plošné vyplácení části dávek v poukázkách prosadili minulý rok poslanci. Opatření mělo bránit zneužívání pomoci od státu. Za stravenky se dají koupit potraviny či drogerie, ale ne alkohol a cigarety. Národní rada osob se zdravotním postižených úpravu od počátku kritizuje. Podle ní nepříznivě dopadla na lidi s handicapem či na seniory. Příjemci dávky si stěžují na to, že nemají stravenky kde utratit a že placení jimi je pro ně ponižující.

"Od začátku monitorujeme řadu problémů, které implementace přinesla. U každého zákona se nějaké dětské nemoci objeví, jsou ale problémy, které tady zůstávají a je potřeba je řešit," uvedl poslanec sociálního výboru Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), který patří k autorům jednoho z návrhů.

Úřady práce mohly dávky v poukázkách vyplácet už v minulosti. Od prosince je to u lidí, kteří mají příspěvek na živobytí přes půl roku, povinné. Návrh na návrat k předchozímu stavu dnes ve výboru neuspěl. "Poctivým život komplikujeme, těm, kteří dávky zneužívají, v tom nezabráníme," posteskl si po neschválení návrhu poslanec ČSSD Roman Sklenák.

Podle Kaňkovského v nynějším složení Sněmovny takový záměr není průchozí a cestou je "systém výjimek". Ve Sněmovně vznikly dvě poslanecké novely o hmotné nouzi. S jednou přišli zákonodárci ANO, s druhou poslanci KDU-ČSL, ČSSD, Pirátů a TOP 09. Podle obou návrhů by poukázky už neměli dostávat obyvatelé ústavů a domovů pro seniory. Podle opozičních stran by stravenky neměli mít ani lidé s plným invalidním důchodem, senioři nad 68 let, osoby s příspěvkem na péči ve třetím a čtvrtém stupni, pečovatelé o postižené a ti, co mají opatrovníka.

Podle ANO by měl být okruh ale užší. Vedle obyvatel ústavů a domovů pro seniory by do něj měli spadat jen lidé s příspěvkem na živobytí do 500 korun měsíčně, dlouhodobě hospitalizovaní a osoby s omezenou svéprávností. U ostatních by úřady mohly v případech "hodných zvláštního zřetele" rozhodnout, zda poskytnou peníze, nebo ponechají stravenky. Výbor podpořil oba návrhy, rozhodne Sněmovna.

Podle ministryně práce Jaroslavy Němcové (ANO) poukázky přijímá kolem 16.000 obchodů. Vyhlásit by se měla soutěž na dodavatele těchto stravenek. Němcová zmínila, že by smlouva na poukázky měla být rámcová. Podle jednoho právního stanoviska by resort mohl uzavřít smlouvu s jediným dodavatelem, podle jiného s více dodavateli v každém kraji, dodala ministryně v demisi.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky sociální dávky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy