Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny Rudolfa Medka: Laureáty diplomat Kolář a historik Vaculík

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Cenu Rudolfa Medka dnes převzali historik Jaroslav Vaculík a diplomat Petr Kolář. Cenu udílí Slovanská knihovna Národní knihovny ČR a spolek Ruská tradice. Uděluje se za badatelskou, novinářskou či jinou činnost zaměřenou na česko-ruské vztahy a jejich proměny ve 20. století nebo na podporu demokracie ve střední a východní Evropě.

Vaculík, který působí na Masarykově univerzitě v Brně, cenu získal za výzkum česko-ruských a československo-sovětských vztahů a migrace. Zabývá se historií spojenou s druhou světovou válkou, dějinami Čechoslováků v zahraničí a také didaktikou dějepisu. Mezi jeho největší díla patří třísvazkové Dějiny volyňských Čechů.

Diplomata Koláře porotci ocenili jako významného představitele veřejného a společenského života v Česku s přesahem jak na východ, tak na západ. Kolář v minulosti působil jako velvyslanec v USA a poté i v Rusku. Loni byl jednou z veřejně činných osobností, které v otevřeném dopise tehdejšímu ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi vyjádřili svůj nesouhlas s postojem prezidenta Miloše Zemana k Rusku a s jeho iniciativou na spuštění Česko-ruského fóra. "Máme obavu, že tento formát nic pozitivního nepřinese a naopak bude zneužit jako propagandistický nástroj pro zájmy Ruské federace, které jsou otevřeně nepřátelské vůči zájmům České republiky," uvedli v dopise.

Cena Rudolfa Medka se uděluje od roku 2008. Zřídil ji Nadační fond angažovaných nestraníků. Po jeho zániku jeho roli převzala Ruská tradice. V minulosti cenu získal například politik Jaromír Štětina za odmítavý postoj k politickému extremismu nebo historik Martin C. Putna. U něj porotci ocenili dlouhodobé vědecké zaměření na ruskou kulturu či spoluautorství monografie Rusko mimo Rusko, věnovanou emigraci z Ruska a Ukrajiny v meziválečném Československu.

Vůbec prvním laureátem byl publicista a překladatel z ruštiny Vladimír Bystrov, mezi další oceněné patří literární vědkyně Marta Dandová, archivářka a historička Raisa Machatková či vojenský historik Edmund Orián. Cena je pojmenovaná po českém spisovateli, vojákovi a legionáři, který své zkušenosti z války zpracoval v pětidílném románu Anabase.

Témata:  Rudolf Medek cena Česká republika Petr Kolář společnost

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy