Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syková má další problém? Do jejího ústavu přijde kontrola, bude provádět finanční audit

Eva Syková, Autor: Martin Vlček, Kancelář Senátu
Eva Syková, Autor: Martin Vlček, Kancelář Senátu
Foto: Wikimedia Commons

Praha - Do Ústavu experimentální medicíny přijde kontrola, aby prověřila finance. Pořad Reportéři ČT v pondělí zveřejnil, že si vědecký tým Evy Sykové, která je též senátorkou za ČSSD, nechával od svých pacientů za terapii kmenovými buňkami vyplácet 150 tisíc korun.

Od rána určitou dobu nefungovaly webové stránky ústavu, na kterých jsou zveřejněny výroční zprávy, ani spolku Buněčná terapie. Členka akademické rady Hana Sychrová dodala, že výroční zpráva z roku 2015 by se na stránkách ústavu měla objevit do konce června.

Finanční kontrolu pošle předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. "Kontroly posíláme na ústavy pravidelně, ale v souvislosti s tím, že odvoláváme paní ředitelku, to má logiku. Půjde o finanční audit," uvedl Drahoš. Konečné odvolání Sykové z funkce ale musí potvrdit rada ústavu. Její předsedkyní je právě Syková. Není obvyklé, aby předsedou rady byl zároveň ředitel ústavu, protiprávní to však není.

Pokud by rada odvolání nepotvrdila, musela by věc pravděpodobně řešit dozorčí rada ústavu. Drahoš k tomu řekl, že dal pokyn radě ústavu, aby se odvoláním neprodleně zabývala a dala mu co nejdříve své stanovisko.

O setrvání Sykové ve funkci první místopředsedkyně vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace bude tento týden jednat i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Témata:  Akademie věd České republiky Jiří Drahoš Eva Syková

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy