Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fond žádá slovenskou policii, aby okamžitě vrátila české novinářce telefon

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNŽ) žádá, aby slovenská policie okamžitě a bez podmínek vrátila mobilní telefon, který zabavila české novinářce Pavle Holcové v souvislosti s vyšetřováním vraždy slovenského žurnalisty Jána Kuciaka. Po českých politicích a diplomatech fond požaduje, aby bránili občanská a profesní práva Češky. Fond to dnes uvedl v prohlášení, které má ČTK k dispozici. Holcová spolupracovala s Kuciakem na nedokončeném článku o italské mafii na Slovensku. O zabavení mobilu informoval slovenský list Sme ve středu.

"Nadační fond nezávislé žurnalistiky důrazně protestuje proti bezprecedentnímu postupu slovenské policie a žádá okamžité a bezpodmínečné vrácení zadrženého telefonu novinářce Pavle Holcové. Vyzýváme slovenské úřady, aby to zajistily, a současně žádáme české politiky a zodpovědné úředníky, aby bránili občanská a profesní práva české státní příslušnice a bezodkladně všemi diplomatickými cestami žádali po slovenských úřadech naplnění této výzvy," píše fond v prohlášení.

Holcová podala svědectví slovenské policii dobrovolně. Při výslechu nabídla vyšetřovatelům podle fondu kopii digitální korespondence vedené s Kuciakem. Opakovaně uvedla, že většina informací v jejím mobilu s případem nesouvisí a odhalují identitu zdrojů informací získaných v souvislosti s její profesí investigativní novinářky. Mobil jí byl přesto odebrán, a to na základě příkazu prokuratury.

Nadační fond upozornil, že právo na ochranu zdroje informací u novináře je součástí ústavně chráněného práva na svobodu projevu. "Bez ochrany zdroje informací by nebylo možné profesi investigativních žurnalistů vykonávat, protože by lidé přestali novinářům v obavě o vlastní bezpečnost informace sdělovat," uvedl fond. Nezávislá investigativní žurnalistika je podle NFNŽ zásadně potřebná pro kontrolu výkonu moci v jakékoli společnosti. "Kde je ohrožena, tam jsou ohroženy svobody všech," zmiňuje. Fond zároveň vyjádřil podporu snaze slovenských úřadů vyšetřit vraždu Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové a najít pachatele.

Holcová je členkou sdružení investigativních novinářů, které analyzovalo takzvané Panamské dokumenty (Panama Papers) o daňových únicích a praní špinavých peněz. Spolupracuje také s novinářskou organizací OCCRP například na tématech o pašovaní zbraní přes Slovensko. Holcová ČTK ve středu sdělila, že výslech trval osm hodin a byli u něj pouze slovenští policisté. Enormní zájem měli na tom, aby jim sdělila, co ví o slovenských podvodech na DPH a podnikání Mariána Kočnera. "Když jsem jim odpověděla, že jsem se tím nezabývala a detaily k těmto případům nemám, nevěřili mi," dodala. Na Slovensku ji zastupuje právník Roman Kvasnica, který podle Holcové nyní zkoumá, zda policie a prokuratura postupovaly v souladu se zákonem.

Kuciak a jeho přítelkyně byli zastřeleni letos v únoru ve svém domě nedaleko Trnavy na západě Slovenska. Slovenská policie už krátce po vraždě jako nejpravděpodobnější motiv vraždy označila Kuciakovu investigativní práci. Vražda vyvolala v zemi politickou krizi, která vyústila v demisi premiéra Roberta Fica a výměnu vlády, ve které ale zůstala většina ministrů Ficova kabinetu.

Témata:  Slovensko novináři politici policie SR

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy