Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministři ČSSD: Poche nechybí, do vlády i Hamáček

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Vedení sociální demokracie dnes schválilo kandidáty na ministry včetně europoslance Miroslava Pocheho, jehož nominaci na šéfa diplomacie odmítl prezident Miloš Zeman. Ministerstvo vnitra by měl vést předseda strany Jan Hamáček, ministerstvo práce a sociálních věcí bývalý náměstek na tomto úřadu Petr Krčál, zemědělství prezident Potravinářské komory Miroslav Toman a kultury olomoucký primátor Antonín Staněk. Novinářům to řekl Hamáček.

Podle jednoho z účastníků jednání pro kandidáty předložené Hamáčkem hlasovalo asi 70 procent předsednictva. Jména ministrů budou nyní schvalovat členové strany v referendu. Konat se bude od pondělí 21. května do 14. června. Výsledky budou známy 15. června.

V roce 2010 vyšlo najevo, že Poche o rok dříve skrytě financoval ČSSD - peníze dal straně přes několik členů, kteří několikasettisícový dar vykázali jako členské příspěvky. Svůj krok zdůvodňoval tím, že tak chtěl zajistit, aby strana nemusela platit z peněz daň. Podle kritiků z řad ČSSD svým krokem znevěrohodnil hospodaření strany. Poche se následně vzdal stranických funkcí a rezignoval na pozici lídra jedné z kandidátek ČSSD v Praze, na kandidátce však zůstal.

Letos v lednu podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše. "Krajská konference vyzývá občany ČR k účasti v druhém kole prezidentských voleb a doporučuje zvážit podporu takového kandidáta, který nerozděluje společnost, nerozdmýchává nenávist a ctí Ústavu a zákony. Tyto požadavky splňuje kandidát Jiří Drahoš," řekl na krajské konferenci strany.

Jeho kandidaturu na ministra zahraničí ve čtvrtek odmítl prezident Zeman. Podrobnosti nesdělil. Parlamentním listům řekl, že mu vadí, že Poche vystupoval ve prospěch migračních kvót.

Toman je synem stejnojmenného předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství. Ten, stejně jako jeho mladší syn Zdeněk Toman, podniká v potravinářství. Jejich společnost Agrotrade patří k významným potravinářským firmám v ČR. Nyní ovládá výrobce majonéz a dresinků Boneco, chovatelskou společnost kuřat Xaverov a firmu Xaverov Trade.

Za svého náměstka si Tomana v létě 2002 vybral ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD). Toman měl na ministerstvu na starosti vyjednávání s Evropskou unií. Později povýšil na post prvního náměstka a státního tajemníka. Z ministerstva odešel na vlastní žádost po nástupu ministryně Mileny Vicenové.

Podle serveru Aktuálně.cz Tomanův bratr Zdeněk v roce 2012 přispěl částkou 150.000 na prezidentskou kampaň současné hlavy státu Miloše Zemana. Miroslav Toman sám na podzim 2013 předčasných volbách do Poslanecké sněmovny kandidoval jako nestraník v čele kandidátky Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) v Ústeckém kraji, ale neuspěl. Ministrem zemědělství byl v letech 2013 až 2014 ve vládě Jiřího Rusnoka, která vládla v demisi.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) vláda Miroslav Poche Jan Hamáček Miroslav Toman

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy