Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda možná schválí změnu v akreditacích vysokoškolských programů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Oprávnění vysokých škol k zajišťování některých nynějších studijních programů by se mohlo prodloužit zhruba o pět let. Poslaneckou předlohu, která změnu předpokládá, vláda ANO v demisi na středeční schůzi pravděpodobně podpoří. Důvodem pro prodloužení oprávnění je podle předkladatelů v čele s Helenou Válkovou (ANO) výrazné zpomalení akreditace nových studijních programů.

Předloha reaguje na rozsáhlejší úpravu vysokoškolského zákona, která je účinná od předloňského září. Zavedla nový systém akreditací, přičemž části programů by původní souhlasy skončily v srpnu příštího roku.

Podle původních předpokladů mělo podávání žádostí o akreditace vrcholit ve druhé polovině loňského roku, aby vysoké školy dostaly oprávnění k zajišťování prakticky všech nových studijních programů do konce letoška a mohly vypsat přijímací řízení na akademický rok 2019/2020, napsali autoři nynější novely v důvodové zprávě. Ukázalo se ale podle nich, že nejvíce žádostí přijde Národnímu akreditačnímu úřadu letos a příští rok.

"Lze odhadovat, že se včas nepodaří akreditovat strukturu nových studijních programů na všech vysokých školách v plné šíři tak, aby mohlo dojít k plynulému přechodu mezi dosavadními a novými studijními programy," stojí v důvodové zprávě. Předloha by současné akreditace prodloužila do konce roku 2024, a to jak u programů, jimž měla skončit se srpnem příštího roku, tak ostatním, které byly schváleny na delší dobu.

Témata:  vláda školství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy