reklama

Chléb se na „černé listině" objevil vedle sušenek a hranolků. Spousta výrobců chleba se tedy zákonitě strachovala o své výrobky. Jedním z doporučených způsobů, jak omezit přítomnost akrylamidu v potravině omezit byla nižší teplota přípravy. Podle Svazu pekařů a cukrářů ovšem takový postup není technologicky možný. 

Potravinářská komora si tedy nechala udělat testy na přítomnost akrylamidu v chlebu a pečivu. „V naprosté většině produktů je hladina této látky výrazně nižší než takzvaná porovnávací hodnota. Testy ukazují, že dobře upečeného, tedy nepřipáleného chleba či pečiva se kauza akrylamid nijak netýká,“ píše Svaz pekařů a cukrářů v tiskové zprávě. 

Pečivo by podle ředitele svazu Jaromíra Dřízala mohlo být škodlivé, pokud by bylo připálené. České pečivo tak splňuje evropské normy. 

 Akrylamid vzniká při tepelném zpracování některých potravin, které jsou ohřívány nad 120 stupňů Celsia. Ve většině případů se jedná o bramborové výrobky. Kvůli tomu se na seznam dostaly i belgické hranolky. Brusel byl však v tomto případě shovívavější a rozhodla se včlenit do nařízení belgické požadavky.