Každý den si v supermarketech vybíráme z lákavě vonícího pečiva, často ještě teplého. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, odkud vlastně pochází? Jedna z prodavaček Albertu se rozhodla poodhalit zákulisí a prozradila, jak to s „čerstvým“ pečivem doopravdy je. Upozornil na to web Techsvět.
Pečivo v supermarketech sice voní a láká k nákupu, jeho původ ale často překvapí. Zatímco některé druhy pocházejí od lokálních pekařů, jiné se rozpékají z mražených polotovarů. „Většina sladkého pečiva je dovezena předpečená a na prodejně se jen dopeče. To platí třeba pro koláče nebo croissanty,“ uvedla bývalá zaměstnankyně pekárny řetězce Albert.
Podle ní je tento postup pro řetězce ekonomicky výhodný a zároveň umožňuje nabízet „čerstvé“ pečivo po celý den. „Problém je, že zákazníci si často neuvědomují, že kupují dopečené pečivo z mrazáku. Informace je sice na cenovce, ale malým písmem,“ upozornila.
Albert dříve odebíral většinu pečiva od velkých pekáren, jako jsou United Bakeries nebo Penam, od roku 2012 však přešel na regionální dodavatele. „Lidé si zvykli na určité pečivo od lokálních pekařů, proto jsme se rozhodli jim ho nabídnout i v našich prodejnách,“ vysvětlil manažer řetězce Milan Mrázek.
Kromě externích dodavatelů má Albert i vlastní pekárny, kde peče specifické řady pečiva. „Mlynářská řada je zaměřená na žitné a celozrnné pečivo, Mistrovská pak na tradiční chleby,“ popsal Mrázek s tím, že čerstvé pečivo bez mražení nabízí jen vybrané pobočky s vlastní pekárnou.
Čtěte také
Pokud chcete mít jistotu, co kupujete, doporučuje se sledovat informace na štítcích. „Čerstvé pečivo chutná lépe než to rozmrazované. Lidé by si měli zkontrolovat označení a podle toho se rozhodnout,“ radí bývalá zaměstnankyně Alberta. Zároveň upozornila, že práce pekařů je fyzicky náročná a zaslouží si uznání: „Nejde jen o pečení, ale i o příjem zboží a jeho rychlý výdej, což není vždy jednoduché.“
Související
28. února 2025 17:20
8. října 2024 17:11
3. října 2022 8:33
10. září 2022 11:27
23. července 2022 13:25
25. dubna 2022 11:28