Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o hluk se dostal až k Ústavnímu soudu, Brno prohrálo

Brno, Stará radnice
Brno, Stará radnice
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Brno - Město Brno definitivně prohrálo soudní spor s manželi Novákovými, kteří si dlouhodobě - a nakonec úspěšně - stěžovali na hluk z veřejných produkcí na centrálním náměstí Svobody. Ústavní soud odmítl stížnost Brna proti verdiktu, kvůli kterému město muselo hlučné akce omezit. Usnesení je dostupné v databázi soudu. Reakci města ČTK zjišťuje.

Takzvané imisní žalobě Novákových vyhověly v letech 2015 a 2016 Městský i Krajský soud v Brně. Dovolání města pak loni odmítl Nejvyšší soud. Verdikt Brnu přinesl povinnost značně snížit hlučnost pořádaných akcí.

Představitelé magistrátu i radnice Brno-střed rozsudek opakovaně označili za příliš přísný, až přehnaný. V ústavní stížnosti město poukazovalo také na problém s veřejnými shromážděními typu demonstrací a protestů, které úřady příliš nemohou ovlivnit.

Podle Nejvyššího soudu ale verdikt činí město odpovědným za akce, které samo pořádá, případně pro které veřejné prostranství pronajímá.

"Bez dalšího naopak (verdikt) nedopadá na hluk pocházející od osob užívajících předmětný pozemek na základě obecného užívání veřejného prostranství či na základě ústavně zaručeného práva shromažďovacího, obzvláště pokud žalovaný (město Brno) nemůže užívání předmětného pozemku jimi jakkoliv ovlivnit," stálo v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

"S těmito závěry dovolacího soudu Ústavní soud plně souhlasí," stojí v usnesení ústavních soudců. Stížnost města označili za zjevně neopodstatněnou.

Témata:  Brno Ústavní soud ČR Hluk

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy