reklama

Na planetě Zemi je zhruba 206 států, tedy alespoň podle OSN. Prakticky v každém znají pivo, v menším počtu států se pije a ještě méně jich tento nápoj vyrábí.

Japonští výzkumníci z nápojové společnosti Kirin se ale rozhodli všechny státy porovnat a zjistit, kde se piva vypije nejvíce. A nikoho nepřekvapí, že vyhrála Česká republika.

Na výzkum upozornil britský server The Telegraph, který uvádí, že například za rok 2015 se v Česku vypilo 142,4 litrů piva na osobu. Podle odborníků je ale skutečné číslo mnohem vyšší.

"Vzhledem k tomu, že je pravděpodobné, že i nezletilí se podílejí na konzumaci piva, lze předpokládat, že se jej ve skutečnosti vypije víc, než kolik statistika uvádí," doplňuje server s tím, že v podobných žebříčcích bývají Češi matadoři.

Na druhém místě se překvapivě umístily Seychely, kde se ročně vypije 114,6 litrů piva na osobu. To ale odborníci přisuzují spíše vysoké turistice. 

Rakousko a Německo se se svými 104,7 litry umístily na třetím a čtvrtém místě a v těsném závěsu se nachází Namibie se 102,7 vypitými litry. Následuje Polsko, Irsko, Litva, Belize a Rumunsko.

Po pro někoho příznivém žebříčku ale přichází další, méně lichotiví. Odborníci se totiž zaměřili také na to, které země jsou nejvíce opilecké. Této statistice vévodí Bělorusko, kde se vypije 1750 panáků vodky na osobu za rok. Každý Bělorus tak v přepočtu denně vypije pět panáků tvrdého alkoholu.

V těsném závěsu za Běloruskem se umístila Moldávie, Litva, Rusko, Rumunsko, Ukrajina, Andorra, Maďarsko a na devátém místě Česko spolu se Slovenskem. U nás podle odborníků vypije ročně každý občan 1300 panáků tvrdého alkoholu, tedy zhruba tři až čtyři denně.

Ačkoliv jsme se dobře umístili v pivním žebříčku a bohužel poměrně dobře i v tom opileckém, Česko zcela vypadlo z přehledu zemí, v nichž se vypije nejvíce vína. Tomu vévodí takové země, jako Andorra, Vatikán, Chorvatko, Portugalsko, Francie nebo Itálie.

Nejlepší pivo? Překvapivě (není) z Čech

Britský server The Guardian se rozhodl na pivní stránku věci podívat z trochu jiného uhlu a porovnal, které pivo je ve skutečnosti to nejlepší. První místo obdrželo pivo značky Frontier, sladký ležák s kořeněnou chutí.

Na druhém místě se umístila Česká "plzeň, tedy pivo značky Pilsner. Server upozorňuje, že jeho výroba probíhá už od 15. století a Češi jím ukazují, že pivo dělat umí. 

"V zásadě není český Pilsner nic pozoruhodného, ale funguje díky své chuti. Má výrazný bylinný nádech, v němž se mísí citrusová chuť se sofistikovanou karamelovou. Je to velmi dobře vyráběné pivo," doplňuje server.

Jiný český zástupce se v žebříčku neumístil, překvapivě ale Guardian upřednostňuje právě české pivo nad všemi ostatními. Ačkoliv první místo nezaujal, server podotýká, že pokud si lidé chtějí užít, měli by sáhnout po klasice z Čech.