reklama

Incident se odehrál v létě 2016 v místě, kde byl na táboře romský pěvecký sbor. Jeho účastníci již dříve uvedli, že majitel pozemku sousedícího s areálem tábora opakovaně střílel do vzduchu a romské děti z pěveckého sboru častoval rasistickými nadávkami.

"Děti byly pochopitelně bujaré, takže výskaly, samotné proběhnutí kolem sousedova domu ovšem trvalo asi minutu. Ten pán na ně ovšem vylítl a začal na ně pokřikovat: 'Vy černý cigáni běžte do ...', a podobná hesla. Pak vystřelil do vzduchu," uvedla již dříve vedoucí romského sboru Ida Kelarová. Soused podle ní střílel opakovaně. Agresivně se choval přímo v areálu tábora, uvedla Kelarová.

Střelba podle dalšího z účastníků tábora Petera Bílého děti vystrašila. "Ty nejmladší za námi přiběhly do kuchyně a plakaly. Říkaly, že na ně někdo střílel, nějaký pán," popsal dnes Bílý u soudu. Řekl, že byl také u incidentu, kdy podle něj Kout přišel do areálu tábora a hádal se s jedním z pořadatelů. "Říkal, že je zm.. cikánskej a buzerant," doplnil ve výpovědi Bílý.

Kout již dříve jakoukoli vinu odmítl. Uvedl, že do vzduchu střílel při výcviku svého psa. Jeho rodina v domě žije asi osm let, předtím nemovitost sloužila jako rodinná chalupa. Jeho soused Přemysl Mastík potvrdil slova Koutových blízkých, že z areálu tábora je slyšet hluk téměř neustále. A hlučný podle něj byl i předloňský tábor sboru. "(Hluk) byl nad normu toho, co se dá tolerovat. Opět to bylo komentováno jiřetínskými občany, co se zase děje, že bubny jsou slyšet až na náměstí," uvedl Mastík a dodal, že hluk z tábora byl neustálý vyjma přestávek na jídlo.

Hlavní líčení bude pokračovat v polovině června listinnými důkazy. Soud si vyžádal také informace o tom, zda byly v souvislosti s hlukem v minulosti řešeny nějaké přestupky.

Soud Kouta potrestal původně trestním příkazem. Muž proti němu podal odpor, a proto soudce nařídil hlavní líčení.