Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé v ubytovnách si připlatí, novela může přinést nižší doplatek

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Sněmovna dnes poslala do druhého kola schvalování novelu zákona o sociálním bydlení. Lidé, kteří žijí v ubytovnách, zřejmě budou od státu dostávat nižší doplatek na bydlení než dosud.

Novelu nyní posoudí sněmovní sociální výbor. V ubytovnách by měli lidé dávku dostávat, pokud bude jejich případ "hodný zvláštního zřetele". V obci, kde ubytovna je, by například museli pracovat, mít rodinu či děti ve škole. Doplatek pro ubytovnu by jim úřad měl přidělit, pokud nebudou moci v místě sehnat běžné bydlení.

Změnu navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí kvůli tomu, aby mohlo v zákoně zrušit problematické ustanovení o souhlasu obce s vyplácením dávek na bydlení. To do normy prosadili poslanci a platí od loňského jara. V praxi ale působí potíže a mohlo by být v rozporu s ústavním pořádkem, tvrdí ministerstvo.

Doplatek se má podle návrhu snížit z 90 procent státem stanovených nákladů na bydlení na maximálně 80 procent. Doplatek od státu má po zaplacení nákladů na bydlení a služeb člověku či rodině zajistit, aby měli peníze na živobytí. Ministerstvo práce a sociálních věcí původně navrhoval snížení doplatku na 70 procent, proti se ale postavili aktivisté i experti.

Podle státem stanovených nákladů na bydlení se částka v nájmu v Praze pohybuje podle počtu osob od 7731 do 18.947 korun měsíčně, v nejmenších městech a obcích od 4811 do 12.648 korun. V hlavním městě by se tak normativ v ubytovně pro jednotlivce rovnal 6185 korunám a byl by zhruba o 1546 korun nižší než dnes. Čtyřčlenná a početnější rodina z ubytovny by mohla mít náklady 15.158 korun, takže asi o 3789 korun nižší než dnes. Ve městě do 10.000 obyvatel by čtyřčlenná rodina měla mít v ubytovně maximálně výdaje 10.118 korun místo nynějších 12.648 korun. Návrh počítá i se stropem na úhrady za služby podle výdajů, které jsou v daném místě obvyklé.

Témata:  sociální dávky sociální bydlení Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy