reklama

Podle nich by měla Česká republika v letošním a příštím roce zapracovat na udržitelnosti svých veřejných financí, hlavně kvůli zátěži, kterou představuje její penzijní systém. Komise zmínila také potřebu snížit byrokracii, která omezuje možnosti investovat.

"MF souhlasí s potřebou zajištění udržitelnosti veřejných financí, která vykazuje v dlouhodobé perspektivě střední rizika, zejména v oblasti důchodů. Vnímáme také potřebu průběžného posilování nákladové efektivity zdravotní a dlouhodobé péče. Účinnosti veřejných výdajů by mělo napomoci další zvýšení transparentnosti a efektivity zadávání veřejných zakázek a prevence korupce," uvedlo ministerstvo. Ohledně snižování administrativní a regulační zátěže se MF ztotožnilo s potřebou urychlit povolovací řízení zejména u velkých staveb.

MF dále uvedlo, že příznivě vnímá, že ČR neobdržela doporučení týkající se fiskální oblasti, což je podle úřadu výsledek kvalitní rozpočtové politiky. Česko má v rámci EU čtvrtý nejnižší dluh sektoru vládních institucí. Za loňský rok ČR dosáhla přebytku hospodaření sektoru vládních institucí 80,6 miliardy korun, upozornil úřad.

"Doporučení Evropské komise v zásadě nejsou překvapivá. Poměrně optimistický je odhad Evropské komise, že výdaje spjaté s penzijním systémem stoupnou z 8,2 procenta HDP v roce 2016 na 10,9 procenta HDP v roce 2070," uvedl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. To podle něj nepůsobí příliš "alarmisticky" a zřejmě to české politiky uklidní v tom smyslu, že žádné velké důchodové reformy opravdu není třeba.

Evropská komise dnes také uvedla, že Česká republika nyní plní dvě ze čtyř hospodářských kritérií nezbytných pro zavedení eura. Nesplňuje ta, která se týkají cenové stability a směnného kurzu. Jednotnou evropskou měnu, tedy euro, jsou povinny zavést všechny státy Evropské unie. V České republice ale panuje na politické scéně shoda euro v současnosti nezavádět.

"V kontextu EU si ČR ale v současnosti vede makroekonomicky velmi dobře. Kritérium cenové stability podle aktuální prognózy EK splní ještě před koncem letošního roku a celkové makroekonomické ukazatele má ČR v souhrnu lepší než většina zemí EU a než většina zemí eurozóny," uvedl Kovanda.