Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příprava rusko-amerického summitu bez pokroku, přiznal Kreml

Bašár Asad se sešel s Vladimirem Putinem (21.11.2017).
Bašár Asad se sešel s Vladimirem Putinem (21.11.2017).
Foto: kremlin.ru

Moskva - Kreml dnes upozornil na nulový pokrok v přípravě zvažovaného rusko-amerického summitu. Prezidentský mluvčí novinářům řekl, že od 20. března, kdy šéf Bílého domu telefonicky pozval k návštěvě ruského vůdce Vladimira Putina, se příprava nijak nepohnula kupředu.

"Všechno od března zamrzlo," konstatoval Dmitrij Peskov. Ruská agentura TASS připomněla, že Trump a Putin se v březnu dohodli, že přípravu svěří svým ministrům zahraničí. Původně bylo oznámeno, že o možnosti schůzky oba státníci jen nezávazně hovořili, později ale vyšlo najevo, že americký prezident Putina přímo pozval.

K zevrubnější osobní besedě se Trump a Putin sešli jen jednou, v červenci 2017 v Hamburku na okraj summitu skupiny dvaceti hospodářsky nejsilnějších zemí. Několikrát spolu také krátce besedovali loni v listopadu na konferenci ve Vietnamu.

Pokud se americko-ruský summit v Bílém domě neuskuteční, budou mít oba státníci příležitost k setkání zřejmě až letos na podzim, uvedla ruská agentura. Měli by se zúčastnit summitu zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), kam obě země zpravidla vysílají nejvyšší představitele. Jednání se uskuteční v Papui-Nové Guinei.

Témata:  Vladimír Putin Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy