reklama

V první výstavě budou k vidění hračky různého původu ze sbírek muzea, které jsou po většinu času skryté v depozitáři, sdělila ČTK mluvčí muzea Pavlína Polášková.

"Mohlo by se zdát, že děti vyrůstající v chudobných rodinách nebo na vesnicích, kde samozřejmostí bylo větší či menší hospodářství, neměly pro samé povinnosti čas si hrát. Ale není tomu tak. Prostor na hraní se vždycky našel, třeba i při pasení dobytka. A hračka doma vyrobená se do paměti možná zapíše o to víc," uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Muzeum má ve svých sbírkách asi 700 kusů hraček. "Nejedná se o kolekci záměrně systematicky tvořenou, která by dokumentovala vývoj a typ určité hračky. Ty se do muzea dostávaly nahodile při výkupech vybavení domácností a příležitostnými dary. Podomácku vyrobené hračky z prostředí valašského venkova šly z ruky do ruky, a tak se je vzhledem k omezené životnosti většinou nepodařilo uchovat," uvedla mluvčí.

Podle náměstkyně pro odbornou činnost Evy Kuminkové pocházejí vystavené hračky z období od konce 19. století do poloviny 20. století. Nechybí ani prezentace současné výroby hraček. Děti si dříve na Valašsku nejčastěji hrály s hračkami, které jim doma vyrobili rodiče, a také s těmi, které si udělaly samy. "Jsou zde panenky, dřevěné vozíčky, stoličky, nábytky pro děti, v takovém jednoduchém duchu, jak se to dalo vyrobit doma," řekla ČTK Kuminková.

Druhá výstava představuje upomínkové předměty z produkce Dílny lidové umělecké výroby muzea za uplynulých 50 let. "Dílna jako dílčí specializovaný provoz muzea byla založena z popudu tehdejšího ředitele Jana Rudolfa Bečáka v roce 1967," uvedla mluvčí. Vznikaly miniatury chalup, valašky, misky, dózy, kořenky a svícny, malované hračky i dřevěná bižuterie a od 90. let také plastiky madon a svatých.