reklama

Středočeští hasiči měli podle mluvčí do dnešních 5:30 kvůli rozvodněným tokům na 70 výjezdů, na řadě míst dál zasahují. Mimo jiné dál hlídají situaci v Zaječově, kde vedení obce ve čtvrtek večer kvůli stupající vodě v potoce evakuovalo obyvatele bydlící v jeho blízkosti.

"Nedochází už k masivnímu navyšování, voda je samozřejmě rozlitá a potřebujeme se dostat do chvíle, kdy se stavy budou snižovat, abychom začali pořádně čerpat," popsala ranní situaci na Jalovém potoce mluvčí.

Hasiči v noci zasahovali také v Obecnici, kde voda zasáhla několik desítek budov. Čerpali tam vodu ze zaplavených domů a plnili pytle pískem, aby uchránili dosud nezasažené domy. Největší problémy v kraji ale podle podle čtvrtečních informací Kerekové působila Litavka, která odvodňuje část Brd.

Jihočeská říčka Smutná dosáhla v noci na dnešek v obci Rataje na Táborsku prvního povodňového stupně. Výška hladiny tam po čtvrteční bouřce za posledních 24 hodin stoupla o více než metr. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu. Momentálně dosahuje hladina Smutné v Ratajích 190 centimetrů, což je 20 centimetrů nad hranicí prvního stupně povodňové aktivity.

Výška hladiny se ráno zvýšila i v Otavě v Katovicích, kde se však drží hluboko pod hranicí prvního povodňového stupně.

Jihočeským krajem se ve čtvrtek přehnalo pásmo bouřek a silných srážek. Dnešek by měl být z tohoto pohledu klidnější. "Očekáváme ještě bouřky, které by se měly vyskytovat především na jihu kraje a v oblasti Novohradských hor, ale zasáhnou patrně celý region. Ovšem výskyt nebude zdaleka tak silný jako ve čtvrtek a v odpoledních hodinách by měl ustávat," řekl ČTK Václav Kubišta z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.