Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Města chtějí postupovat společně proti ústavní stížnosti senátorů, kteří napadli části zákona o hmotné nouzi.

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Kladno - Města, která na svých územích vyhlásila oblasti se sociálně nežádoucími jevy, chtějí společně postupovat proti ústavní stížnosti senátorů na zrušení části zákona o hmotné nouzi. Na nedávném jednání v Kladně se na tom dohodli zástupci 22 měst s více než půl milionu obyvateli. Postupně se podepisují pod takzvané Kladenské memorandum, řekl dnes novinářům primátor Kladna Milan Volf (Volba pro město). Starostové si opatření chválí, podle nich je díky němu možné zabránit vzniku a šíření ghett i "obchodu s chudobou". Organizace na pomoc lidem v tísni naopak tvrdí, že negativní jevy nezmírní, ale prohloubí.

Podle Volfa se zatím k memorandu připojilo 15 samospráv, jejichž městské rady již tento postup schválily. Města se chtějí bránit u Ústavního soudu společně a být účastníkem řízení, i když moc šancí na úspěch si Volf nedává. "Řekli jsme si, že prvním mezníkem bude Ústavní soud. Předpokládám, že máme šanci tak deset procent, že by to nebylo zrušeno," odhadl. Pokud radnice spor prohrají, znovu se sejdou a budou řešit, co dál. Podle primátora by již měly postupovat "více sofistikovaně", blíže to ale neupřesnil. "Nechceme se bít se státem. Chceme se spojit a ten problém vyřešit," řekl primátor.

Možnost vyhlásit oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů v místech, kde se narušuje veřejný pořádek, ohrožují děti či jsou lidé pod vlivem alkoholu a drog, dává radnicím loňská novela o hmotné nouzi. Do takových lokalit úřad práce nemůže vyplácet doplatky na bydlení novým žadatelům. Zástupci Kladna, Ústí nad Labem, Litvínova a dalších měst si podle Volfa opatření chválí. Například v Kladně se díky něm zastavila migrace a snížila se kriminalita. Nikdo podle něj opatřením nebyl negativně postižen, tvrdí Volf.

Takzvané bezdoplatkové zóny fungují také v Aši, Sokolově, Jirkově, Duchcově, Karviné či Děčíně. Kladno má oblast se sociálně nežádoucími jevy dokonce na celém svém území. Podle kritiků se lidé budou přesouvat a soustředit v místech, kde pomoc získají. Dvě desítky senátorů proto požádaly Ústavní soud, aby část zákona s tímto opatřením zrušil.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky sociální politika sociálně vyloučení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy