Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínské léčitelství je podvod? Sněmovna ho patrně vyškrtne ze zdravotních oborů

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna podpořila v prvním kole senátorský návrh na vyřazení terapeuta a specialisty čínské medicíny ze seznamu odborných zdravotnických pracovníků. Rozhodla o tom dnes navzdory tomu, že loni jejich zařazení do seznamu umožnila. Podle většiny poslanců by tuto činnost měl upravovat zákon o léčitelích.

Změnu zákona o uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání, kterou podpořil také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), před dalších schvalováním projedná sněmovní zdravotnický výbor. Ke kritikům nynějšího stavu patří také Česká lékařská komora nebo lékařské fakulty.

"Lepší variantou je mít tyto alternativní metody specifikovány v nějakém zvláštním zákonu," uvedl Vojtěch. Dodal, že první verzi zákona o léčitelích by měl mít hotovou do konce června a do konce roku by pak chtěl normu předložit Parlamentu.

Do zákona o nelékařských povoláních se tradiční čínská medicína dostala na návrh Sněmovny. Prosadil to loni tehdejší šéf sněmovního zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO) s argumentem, že v Česku působí mnoho poskytovatelů čínské medicíny, ale není možné jednoznačně ověřit jejich vzdělání a rozsah a kvalitu nabízené péče.

Tvůrcům senátorské novely - Aleně Dernerové (za SD-SN) a Vladimíru Plačkovi (ČSSD) - vadilo mimo jiné to, že čínští léčitelé by byli zvýhodněni oproti ostatním, mohli by získat titul bakaláře či magistra a jejich služby by mohly hradit zdravotní pojišťovny. "Hlavní námitkou proti čínské medicíně jako regulérní součásti českého zdravotnického systému je nejen fakt, že nejde ověřit kvalitu čínských lékařů, ale zvláště to, že peníze za alternativu z Dálného východu mohou chybět jinde, například při léčbě vzácných onemocnění," uváděli.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zdravotnictví

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.