reklama

Zeman po zvolení řekl, že bude i nadále navštěvovat kraje. Jejich pořadí chce určovat podle počtu hlasů, které v nich získal během letošní prezidentské volby. V květnu tak byl na první krajské cestě v Moravskoslezském kraji. Jako druhý pak v druhé polovině června navštíví Ústecký kraj. Poruší tak svou tradici, kdy na konci června jezdil na Vysočinu, kde následně zůstal na dovolenou na své chalupě v Novém Veselí.

Podle Ovčáčka zatím není rozhodnuto, jak bude Zeman letošní dovolenou trávit. ČTK řekl, že tradiční pobyt na Vysočině zatím nemůže vyloučit.

Na červenec má Zeman naplánováno setkání se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou. Domluvili se na něm na první povolební zahraniční návštěvě Zemana, během níž zavítal na Slovensku na Štrbské Pleso.

Jízdou historickou vlakovou soupravou si připomenou výročí vzniku Československa. Termín zatím podle ředitele zahraničního odboru Rudolfa Jindráka nebyl definitivně potvrzen. Cesta by symbolicky mohla začínat v Hodoníně, rodišti prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, a vést do slovenských Topoľčianek. Na tamním zámku Masaryk jako prezident pravidelně trávil svůj volný čas.

Zeman se také 11. července zúčastní podle Ovčáčka prvního dne jednání aliančního summitu. Hlavní představitelé zemí Severoatlantické aliance se na dva dny sejdou v Bruselu. Summit se uskuteční v nové centrále NATO.