Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Debata o novičkou ve Sněmovně ani nezačala, nepřišlo dost poslanců

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanci se dnes k debatě o údajné výrobě a testování jedu novičok v Česku a souvisejícím výrokům prezidenta Miloše Zemana vůbec nedostali. Do elektronického hlasovacího zařízení se jich neregistroval dostatečný počet, Sněmovna nebyla schopna hlasovat. Předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) proto jednání přerušil "na neurčito", do dohody předsedů poslaneckých klubů. Pokračovat bude řádná sněmovní schůze.

Do elektronického hlasovacího systému byly ráno přihlášeny nejvýše čtyři desítky poslanců, jejich počet kolísal. Opticky však bylo v jednacím sále členů dolní komory více. K tomu, aby byla Sněmovna usnášeníschopná, musí být do systému přihlášeno nejméně 67 poslanců.

"Přestože opticky v sále byly minimálně dvě třetiny poslanců, tak přihlášeni byli velmi málo. A tím pádem Poslanecká sněmovna neměla kvorum k tomu, aby mohla jednat. Ale jak říkám: nebylo to tím, že by nebyli přítomni poslanci, ale tím, že se nepřihlásili," řekl ČTK předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Předpokládá, že všichni poslanci, kteří požádali o svolání mimořádné schůze k případu novičok a v sálu se nacházeli, přihlášeni byli.

Schůzi k novičoku vyvolala skupina poslanců z klubů TOP 09, ODS, Pirátů, STAN a KDU-ČSL. Reagovala na vyřazení obdobného bodu z návrhu programu řádné schůze hlasy KSČM, hnutí ANO a SPD.

Debatu o jedu rozvířil Zeman, když prohlásil, že podle zprávy, kterou mu dodali vojenští zpravodajci, se novičok v Česku v malém množství vyráběl a testoval. Látkou typu novičok byl v březnu ve Velké Británii otráven dvojitý agent Sergej Skripal. Británie za viníka útoku označila Rusko, které následně uvedlo, že jed mohl pocházet i z Česka.

Zemanova slova o výrobě novičoku v České republice popřeli vládní činitelé i sněmovní a senátní výbory. Sněmovní komise pro kontrolu činnosti vojenského zpravodajství uvedla, že se uskutečnila pouze laboratorní mikrosyntéza pro výzkumné a ochranné účely, která není podle mezinárodní úmluvy považována za výrobu. Komise vyzvala Zemana, aby "zachovával utajovaný režim zpravodajských informací".

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Miloš Zeman novičok

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy