Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudce neuspěl se stížností na srážky z platu za nezákonné uvalení vazby

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost teplického soudce Miroslava Čapka, jemuž kárný senát loni snížil plat o 15 procent na čtyři měsíce. Čapek rozhodl o vazbě, pro kterou nebyly zákonné důvody, muž podezřelý ze dvou trestných činů v ní pak strávil necelé dva týdny. Podle ústavních soudců kárný senát rozhodl správně, usnesení je dostupné v databázi soudu.

Hlavním argumentem Čapkovy stížnosti bylo opožděné podání kárné žaloby. Nadřízení prý pochybení mohli zaznamenat mnohem dřív. ÚS ale prostudoval spis a nenašel důvod k zásahu, a to ani kvůli údajnému promeškání lhůty k podání kárné žaloby, ani kvůli uloženému postihu.

"Kárné opatření bylo uloženo v míře, která odpovídá závažnosti kárného provinění, osobě pachatele, jeho zkušenostem a výkonnosti, jeho předchozímu kárnému provinění a uloženým výtkám podle zákona o soudech a soudcích," stojí v usnesení.

Kvůli stejnému případu kárný senát na měsíc snížil plat o deset procent teplické žalobkyni Zuzaně Leitmannové. Čapek její návrh na uvalení vazby řádně nepřezkoumal. Muž tak skončil ve vazbě kvůli podezření z ohrožování výchovy dítěte, což spočívalo v zaslání explicitní fotky vlastního těla 14leté dívce, a také kvůli přípravě jejího únosu. Jednorázové zaslání nemravného snímku však není natolik závažným prohřeškem, aby automaticky vyžadovalo stíhání a vazbu. Ani přečin únosu nebyl v dané situaci trestný, protože zůstal ve stadiu příprav.

Muž se dostal na svobodu po zásahu dozorové státní zástupkyně. Stíhání zrušila a dala pokyn k propuštění.

V 90. letech byl Čapek poslancem, poté se vrátil do taláru. Kárný senát mu před časem snížil plat o deset procent na čtvrt roku za to, že v první den komunálních voleb rozeslal e-mailem na tři desítky adres fiktivní přepisy údajných rozhovorů teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS), které sám dostal z jiného zdroje.

Předloni kárný senát Čapka zprostil další obžaloby, která mu vytýkala například tón dopisu někdejšímu předsedovi okresního soudu Romanu Dobešovi. Stěžoval si v něm na kolegu a poukazoval na údajně nerovný přístup vedení. Projednávání poslední kárné žaloby kvůli sporné vazbě se Čapek osobně nezúčastnil, nad čímž se ÚS pozastavil.

"Je s podivem, že stěžovatel, ač zkušený trestní soudce, 'neobtěžoval se' účastí u tak závažného úkonu soudu, jakým je jednání v jeho kárné věci," stojí v usnesení.

Témata:  Ústavní soud ČR soudy vazba

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy