reklama

Rezort zdravotnictví chce úpravou vyřešit problémy s nedostatkem kvalifikovaných sester. Návrh rozšíří třeba možnost získání odborné způsobilosti pro výkon povolání všeobecné sestry zkráceným studiem na vyšších odborných školách, podobně jako pro zdravotnické asistenty, praktické sestry, porodní asistentky a zdravotnické záchranáře.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se domnívá, že novela by mohla být přijata do konce letošního roku, takže od příštího školního roku už by se jí mohlo vzdělávání sester řídit.

Připomínky však má Asociace vysokoškolských vzdělavatelů nelékařských zdravotnických profesí v ČR, zkrácením studia se podle ní zdravotních sester jejich nedostatek nevyřeší. Odbory upozorňují, že v nemocnicích chybějí tisíce sester. Kvůli tomu se omezuje provoz a zavírají některá oddělení.

Sestry odcházejí z nemocnic kvůli přetěžování, hledají si méně stresující práci, za kterou si vydělají stejně nebo i víc. Loni měly sestry ve státních nemocnicích 28.000 korun, základní plat činil 19.680 korun.

Asociace navrhovaný systém 4+1 odmítá, návrh nemá podporu ani Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, České asociace sester a Asociace vyšších odborných škol.