Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisté jsou ochotní tolerovat i jednobarevnou vládu ANO

Jaroslav Faltýnek /ANO/ a Vojtěch Filip /KSČM/ v Poslanecké sněmovně
Jaroslav Faltýnek /ANO/ a Vojtěch Filip /KSČM/ v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

České Budějovice - Předseda KSČM Vojtěch Filip dnes oznámil, že komunisté by za určitých podmínek byli ochotni tolerovat i jednobarevnou menšinový kabinet hnutí ANO. ČSSD nicméně podle něj do vladní koalice s největší pravděpodobností vstoupí.

ANO usiluje o vznik koalice s ČSSD, kterou by komunisté tolerovali. ČSSD nyní o účasti ve vládě pořádá vnitrostranické referendum. Už se uskutečnilo v 930 místních organizacích ČSSD, tedy v 85 procentech.

Filip řekl, že podle jeho informací se vnitrostranický plebiscit kloní ke vstupu do koalice. "Informace jsem získal od pana předsedy (ČSSD Jana) Hamáčka a ten říká, že to je 60 ku 40 ve prospěch dohody (s ANO)," řekl dnes Filip v Českých Budějovicích.

Filip připustil, že nevznikne-li koalice ČSSD s ANO, komunisté by přesto byli ochotni menšinovou vládu hnutí ANO tolerovat. "Byl by to ale jiný formát, protože by bylo potřeba získat jiným způsobem 101 hlasů, protože ANO a KSČM má dohromady jen 93 hlasů," upozornil Filip.

Témata:  Vojtěch Filip KSČM Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) vláda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy