reklama

O referendu se na sociálních sítích rozpovídal předseda ČSSD Jan Hamáček. „Každý člen má možnost rozhodnout se. Někteří ji už využili, jiné to ještě čeká. Jako předseda jsem chtěl pro ČSSD i tento stát nabídnout alternativu. Vyjednali jsme velmi solidní kompromis. Jsem přesvědčený, že ani jedna volba v referendu není špatná. Buď budeme hájit naše hodnoty ve vládě nebo v opozici. Jsme připraveni na obě varianty,“ tvrdí šéf ČSSD.

„Na druhou stranu musím říct, že nejsem typ člověka, který by byl nerozhodný. Nechci se za každou cenu zalíbit všem. Můj názor ale znáte. Věřím, že víc pomůžeme lidem, když budeme aktivní, důrazní a tvrdí ve vládě. A právě proto, že tomu věřím, prosazuji aktivně vstup ČSSD do vlády po celé České republice,“ vzkázal nejen svým stranickým kolegům.

Podobný názor má podle všeho i většina sociálních demokratů. „Poté, co hlasovaly asi dvě třetiny místních organizací, vychází poměr přibližně 60 ku 40 procentům ve prospěch vstupu do koalice s hnutím ANO,“ prozradil Lidovým novinám vysoce postavený člen ČSSD.

Takový poměr podle tohoto zdroje panuje po celou dobu referenda. „Ve výsledku to bude něco málo pod 60 procent členů hlasujících pro,“ uvedl. Oficiálně ale strana výsledky až do pátku nekomentuje a ani nezveřejňuje žádná průběžná čísla.

Aby bylo referendum platné, musí hlas odevzdat alespoň 25 procent všech členů strany. Jak se ale zdá, zájem je mnohem vyšší. Podle LN ke konci minulého týdne odhlasovalo asi 43 procent všech sociálních demokratů. Předpokládaná celková účast bude asi 50 procent..