Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda schválila zdanění zahřívaného tabáku a další změny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Vláda na svém dnešním zasedání schválila daňový balíček, podle které by měla být nově zavedena daň ze zahřívaných tabákových výrobků. Týkat by se to mělo například výrobků iQOS od společnosti Philip Morris.

Materiál dále obsahuje změny i u zákona o dani z příjmu, dani z hazardních her, zákona o Finanční správě ČR, zákona o dani z přidané hodnoty (DPH) nebo daňového řádu. 

Spotřební daň ze zahřívaných tabákových výrobků by podle návrhu měla být aplikována na váhu, se sazbou daně ve stejné výši jako je u tabáku ke kouření. "Výsledná míra zdanění bude vzhledem k nízké hmotnosti tabáku obsaženého v zahřívaných tabákových výrobcích nižší než například v případě cigaret, což mimo jiné reflektuje skutečnost, že by se mělo jednat o méně škodlivé výrobky pro lidské zdraví, než je tomu u tradičních tabákových komodit," uvedlo ministerstvo financí. 

V případě novely zákona o daních z příjmu MF navrhuje zavést požadavky EU ohledně pravidel proti praktikám vyhýbání se daňovým povinnostem. Dále obsahuje úpravu spočívající v rozšíření oznamovací povinnosti o odvedené sražené daně z příjmů plynoucích daňovým nerezidentům do zahraničí, a to i na osvobozené příjmy a příjmy, které podle mezinárodní smlouvy nepodléhají zdanění v České republice.

V oblasti DPH materiál v rámci tzv. řádné novely zákona navrhuje kvůli neslučitelnosti s právem EU zrušit loni zavedené opatření, podle kterého veřejnoprávní Česká televize a Český rozhlas mohou uplatňovat nárok na odpočet DPH za pořízené zboží nebo služby ve stejném rozsahu, jako ho mohou uplatňovat komerční rozhlasové a televizní stanice. Změnou by Český rozhlas podle svého úterního vyjádření mohl přijít až o 120 milionů korun ročně. Roční výdaje rozhlasu jsou zhruba 2,25 miliardy korun.

Novela zákona o dani z hazardních her, kterou materiál rovněž obsahuje, se snaží zjednodušit a zefektivnit správu daně. Například prostřednictvím změny způsobu, jakým se v základu daně zohledňují vrácené vklady tak, aby bylo méně často nutné podávat dodatečná daňová přiznání. Nově by měl tuto daň spravovat Specializovaný finanční úřad, což obsahuje návrh novely zákona o Finanční správě ČR.

Materiál neobsahuje původní návrh MF na zrušení superhrubé mzdy. O záměru již na konci dubna informovala senátory ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO). Podle ní na to nemá vláda nyní politickou podporu a změny by tak měly vycházet pouze z požadavků Evropské unie.

Témata:  vláda daně cigarety

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy