reklama

Haška by si rád na ministerstvo přivedl kandidát na ministra zemědělství za ČSSD Miroslav Toman, Škromach by měl pomoci adeptovi na ministra práce a soc. věcí Petrovi Krčálovi s důchodovou reformou. Serveru to potvrdili oba kandidáti na ministry.

„S panem Haškem spolupracovat budu,“ potvrdil Toman. Dodal ale, že zatím neví, v jaké pozici. Popřel však, že by mu Hašek dělal náměstka nebo že by měl dostat nějakou funkci. Mohl by prý ale působit jako poradce. „Pan Hašek by se jako právník mohl uplatnit například i v legislativním odboru ministerstva,“ pokračoval Toman.

A vrátit by se mohl i Škromach, který před dvěma roky neobhájil post senátora. „S panem Škromachem počítám, chci zřídit profesionální pracovní skupinu, která bude dlouhodobě řešit důchodový systém. Je to důležitá věc. Rád bych ho do této otázky zainteresoval. Potřebujeme dlouhodobou diskusi, která povede k reformě,“ prozradil Krčál. Poradcem by se ale podle něj Škromach stát neměl. 

Hašek však na sociálních sítích slova o jeho návratu do vrcholné politiky mírní. „Chápu, že titulek prodává noviny, ale zůstávám u právničiny a nechystám se změnit zaměstnání,“ vzkázal prostřednictvím sociálních sítí.

Poukázal na to, že s Tomanem spolupracuje v oblasti zemědělství a venkova od roku 2006. „Tvořili jsme společně všechny programové a koncepční dokumenty v oblasti agrární a potravinářské politiky i legislativy, například první zákon o významné tržní síle, spolupracovali jsme i na úrovni Asociace krajů. S panem Tomanem jsem jako s předním expertem konzultoval kapitolu zemědělství i při koaličních jednáních s hnutím ANO a podporuji jeho nominaci na ministra zemědělství,“ vysvětluje Hašek.

Poukazuje na to, že teď vše záleží na výsledcích referenda, které budou zveřejněny v pátek. „Pokud členská základna ČSSD vysloví souhlas se vstupem do koaliční vlády, jsem připraven s naším budoucím ministrem zemědělství spolupracovat a pomoci mu, zejména v legislativní a právní oblasti, které se nyní profesně věnuji. Pracujeme teď společně s expertním týmem zemědělské komise ČSSD na konkrétních programových věcech a prioritách, které bude chtít ČSSD na ministerstvu zemědělství prosazovat, neřešíme žádné “trafiky” ani “koryta”,“ dodal Hašek.