reklama

Ačkoliv z mnoha asijských zemí chodí prakticky denně zprávy o špatné smogové situaci a nedostatečné lékařské péči, nejhorší zemí světa co se zdraví týče je právě Česká republika. Vyplývá to ze studie provedené společností Clinic Compare.

Na studii upozornil britský web Independent, který uvádí, že studie porovnala údaje od Světové zdravotnické organizace (WHO) tak, že analyzovala spotřebu alkoholu, spotřebu tabáku a obezitu ve 179 zemích světa.

Na každého Čecha připadá podle studie 13,7 litrů alkoholu za rok, což je 550 panáků, tedy 1,5 denně. Také jsme se umístili na 11. místě co se spotřeby tabáku týče.

Druhé místo zaujalo, po něm následovalo Slovinsko, Bělorusko, Slovensko a Maďarsko. Východní Evropa je obecně nejnebezpečnější oblastí na světě a obsadila devět z prvních deset míst.

Jedinou výjimkou byly Spojené státy, které se umístily na 10. místě společně s Litvou. Británie skončila až 19. 

Přitom v otázce obezity na tom nejsme tak špatně. Nejhůře dopadla Oceánie, kde má 41 % populace BMI index nad 30. Fidži, Tonga, Tuvalu a Kiribati tak kralují žebříčku 10 nejhorších států co se obezity týče.

Nejzdravější zemí je Afghánistán, který se může pochlubit druhou nejnižší mírou obezity na světě. Pouze 2,7 % populace mělo BMI nad 30. Tamní obyvatelé také vykouří průměrně 83 cigaret ročně a a alkohol pijí nejméně ze všech.

Server ale upozorňuje, že za to mohou především zákony, které zakazují spotřebu a držení alkoholu. Na druhém místě se umístila Guinea, po ní následuje Niger a Nepál.