Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD vstoupí s Babišem do vlády

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ČSSD má vstoupit do vlády s hnutím ANO, kterou by měli tolerovat komunisté. Ve stranickém referendu ČSSD bylo pro menšinovou koaliční spolupráci 58,53 procenta hlasujících, 40,20 procenta bylo proti.

 V závěru dnešního jednání předsednictva sociální demokracie to oznámil předseda strany Jan Hamáček. Do hlasování se zapojilo 11.404 lidí, což jsou necelé dvě třetiny členů.

Sociální demokracie by měla podle dohody s ANO obsadit ve vládě pět ministerských křesel. Držet by měla ministerstvo vnitra, zahraničí, práce a sociálních věcí, zemědělství a kultury. Premiér Andrej Babiš (ANO) by měl v neděli představit prezidentovi Miloši Zemanovi jména všech navrhovaných ministrů.

Hamáček během vyhlášení ocenil, že hlasy odevzdalo 64,74 procenta oprávněných členů ČSSD. Účast se tak podle něj přiblížila té z běžných voleb. "Pokládám to za vysoké číslo, v tomto ukazateli jsme obstáli," uvedl Hamáček. Referendum podle něj může být prospěšné nejen pro ČR, ale i pro ČSSD.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO Jan Hamáček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy