Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bělobrádek připravuje návrh pro odvolání Sykové. Na příštím jednání vlády se rozhodne

Eva Syková, Autor: Martin Vlček, Kancelář Senátu
Eva Syková, Autor: Martin Vlček, Kancelář Senátu
Foto: Wikimedia Commons

Praha - Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) dnes na tiskové konferenci uvedl, že připraví na příští jednání vlády návrh na odvolání Evy Sykové z funkce první místopředsedkyně vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI).

Syková na členství v radě tento týden rezignovala kvůli kauze s kmenovými buňkami. Uvolněné místo bude doplněno ze stávajících členů rady, aby v ní fungovali oba místopředsedové rady. Kdo by to měl být, se zatím neví. Rada se tím bude zabývat na příštím jednání, ještě před prázdninami.

Syková ve čtvrtek rezignovala na funkci ředitelky Ústavu experimentální medicíny Akademie věd. V ústavu bude dál pokračovat ve vědecké práci.

Spolupracovníci Sykové podle reportáže České televize brali od pacientů se smrtelnou amyotrofickou laterální sklerózou (ALS) peníze za experimentální léčbu kmenovými buňkami. Účast v klinické studii má být ze zákona bezplatná.

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že by byl k Sykové vzhledem k jejím předchozím vědeckým úspěchům velkorysý.

Témata:  Pavel Bělobrádek vláda Eva Syková

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy