reklama

Jak ukázal aktuální květnový exkluzivní bleskový průzkum společnosti SANEP, provedený pro TV NOVA, vládě v demisi premiéra Andreje Babiše, v souhrnu důvěřuje 34,1% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR.

Z ministrů v demisi je nejlépe hodnocený premiér v demisi Andrej Babiš následovaný ministrem zahraničních věcí v demisi Martinem Stropnickým, který oznámil odchod z politiky a návrat do diplomacie.

Z ministrů v demisi se více jak čtvrtinové důvěře těší ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová a ministr dopravy v demisi Daniel Ťok. U ostatních ministrů vyjma Richarda Brabce a Roberta Pelikána převládá odpověď nevím, což lze vyložit jako neznalost daných osobností, které se dosud mediálně zásadním způsobem neprofilují. Nejméně známým je pak ministr kultury v demisi Ilja Šmíd.

Z nabídnutých vládních koaličních kombinací v souhrnu získala nejvíce kladných hlasů varianta menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD s tolerancí SPD. Tato vláda má aktuální důvěru v souhrnu 38,4% dotázaných.

Následuje menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD s tolerancí KSČM (37,9%). Většinová vláda ČSSD, SPD a KSČM má pak aktuální důvěru v souhrnu 36,2% dotázaných.

Není bez zajímavosti, že vláda hnutí ANO bez premiéra v demisi Andreje Babiše má důvěru v souhrnu 34,3% respondentů.

Z představitelů stran zastoupených v dolní komoře Parlamentu ČR se těší největší důvěře rovněž předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který získal stejný počet kladných hlasů jako v důvěře členů vlády v demisi, tedy 40,9%. Druhým nejdůvěryhodnějším stranickým lídrem, je pak v těsném závěsu za Adrejem Babišem předseda SPD Tomio Okamura, se ziskem v souhrnu 39,2% kladných hlasů.

Dvojice lídrů Andrej Babiš a Tomio Okamura patří dlouhodobě mezi nejdůvěryhodnější představitele parlamentních stran.

Poměrně velkým překvapením je ovšem třetí nejdůvěryhodnější lídr, předseda Pirátů Ivan Bartoš, který se aktuálně těší důvěře v souhrnu 29,6% dotázaných.

Naopak mezi nejhůře hodnocené patří předseda hnutí STAN Petr Gazdík (16,3%) a předseda Strany zelených Petr Štěpánek (9,1%).

Z provedeného bleskového průzkumu lze vyvodit, že fungující vláda v demisi premiéra Andreje Babiše není vnímána primárně negativně a nevzbuzuje u široké veřejnosti zásadní negativní emoce. Rovněž premiér v demisi Andrej Babiš je nadále vnímán jako nejdůvěryhodnější člen vlády v demisi, ale i jako stranický lídr. Rovněž nejpreferovanější vládní uskupení menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD s podporou SPD naznačuje, že stávající snaha premiéra v demisi Andreje Babiše o sestavení menšinové vlády je vnímána v podstatě velmi kladně.

Pochopitelně je otázkou, zda se Andreji Babišovi vládu vůbec podaří sestavit a případně i v jakém personálním obsazení. V tomto kontextu se mohou nálady voličů a široké veřejnosti zásadně proměňovat.

Rovněž kladné hodnocení lídrů vedle Andreje Babiše i Tomio Okamury a Ivana Bartoše může předznamenávat i zajímavý vývoj letošních pozimních komunálních voleb.

 Zemanovi věří mnohem více lidí

Hlava státu Miloš Zeman se aktuálně těší důvěře v souhrnu 57,5% dotázaných obyvatel ČR.

Prvních sto dní úřadování podruhé jmenovaného prezidenta Miloše Zemana pak hodnotí kladně v souhrnu 57,3% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR.

Názor, že hlava státu Miloš Zeman hájí důstojně zájmy země a občanů ČR, pak sdílí v souhrnu 53,8% dotázaných.

Jako poměrně zajímavé lze vnímat zjištění, že napodruhé jmenování Andreje Babiše premiérem považuje jako správné v souhrnu 48,3% dotázaných a naprosto stejný počet respondentů vnímá toto jmenování Andreje Babiše jako špatné. Neméně zajímavá je i skutečnost, že napodruhé jmenování Andreje Babiše premiérem vnímá jako špatné i část populace, která vyjadřuje hlavě státu důvěru.

Odvolat svého externího poradce Jie Ťien-minga, který figuruje v problematickém konglomerátu CEFC, a který je ve své zemi vyšetřován, by měl prezident Miloš Zeman dle názoru 27,6% dotázaných. Naopak ponechat si Jie Ťien-minga ve funkci externího poradce do prošetření celého případu, by měl prezident Miloš Zeman dle názoru 26,4% respondentů. Téměř třetina (29,2%) domácí populace se pak o tuto záležitost nezajímá.

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana, který je terčem kritiky řady médií a zejména jeho odpůrců, vnímají z pohledu výkonu funkce hlavy státu jako vyhovující v souhrnu 54% dotázaných. Na jednu stranu se může zdát tento názor nadpoloviční většiny domácí populace překvapivý, ovšem v porovnání s dřívějším politickým sokem Miloše Zemana Karlem Schwarzenbergem se nejedná o nic překvapivého. Karel Schwarzenberg, dřívější prezidentský protikandidát Miloše Zemana, byl rovněž svými odpůrci kritizován za to, že byl několikrát přistižen, jak na jednáních Sněmovny spal, bylo mu špatně rozumět a rovněž sám přiznal, že hůře slyší. Ale tyto skutečnosti, stejně jako fakt, že Karel Schwarzenberg je o sedm let starší než prezident Miloš Zeman, jeho příznivcům naprosto nevadili a neviděli je jako překážku pro výkon prezidentské funkce.

Stejně tak příznivci prezidenta Miloše Zemana nevnímají jeho zdravotní stav a věk jako překážku ve výkonu prezidentské funkce, a naopak kladně hodnotí jeho postoje a jednání, s nímž se ztotožňují. Ovšem i u příznivců hlavy státu, kteří mu vyslovují důvěru, jsou kritické hlasy, a to jak ve vztahu k jeho zdravotnímu stavu, tak i v případě jeho externího poradce Jie Ťien-minga či druhé jmenování Andreje Babiše premiérem. Lze tak říci, že část příznivců prezidenta Miloše Zemana nejsou zcela nekritičtí, nicméně ani tyto kritizované oblasti nejsou na překážku v jeho celkovém kladném hodnocení.