reklama

Hüner (za ANO) dnes při příchodu do Strakovy akademie na pravidelné jednání kabinetu řekl, že by se o výsledku Babišových úvah měl dozvědět během pár dnů. S Babišem už pohovor vedl.

Předání ministerské agendy tak, aby přešla plynule do rukou sociálního demokrata Petra Krčála, připravuje Němcová (ANO). Dnes řekla, že o své další práci zatím s Babišem nejednala. Odmítla spekulace některých médií, že má zamířit do čela Všeobecné zdravotní pojišťovny. V největší zdravotní pojišťovně nicméně už pracovala a už dříve uváděla, že svoje místo vidí v řízení financí ve zdravotnictví či sociální oblasti.

Sociální demokracie by měla podle dohody s ANO obsadit ve vládě pět ministerských křesel. Předseda ČSSD Jan Hamáček by měl řídit ministerstvo vnitra, Babišovi navrhl na ministerstvo práce a sociálních věcí bývalého náměstka Krčála, na zemědělství šéfa Potravinářské komory Miroslava Tomana a na kulturu olomouckého primátora Antonína Staňka. Šéfem diplomacie by měl být podle ČSSD europoslanec Miroslav Poche, k němuž má vážné výhrady prezident Miloš Zeman a také komunisté.

Odejít z politiky chtějí po ukončení mandátu ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán a ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO). Spekuluje se také o konci ministryně obrany Karly Šlechtové (za ANO), podle některých médií by ji mohl nahradit dosluhující ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO).