Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší problém je nelegální migrace. Pro Česko nejsou kvóty řešením, řekl Babiš v projevu o EU

EU
EU
Foto: Pixabay

Praha - V Praze dnes začala třídenní mezinárodní konference s názvem Pražský evropský summit (Prague European Summit). Premiér Andrej Babiš (ANO) v úvodním projevu zopakoval, že za největší problém současné EU považuje nelegální migraci.

Konference Pražský evropský summit se v Praze koná od roku 2015. Setkávají se na ní politici, vládní úředníci a další odborníci z praxe i akademické sféry. Zabývají se především aktuálními problémy EU a jejím budoucím vývojem. Letos jsou tématy konference mimo jiné brexit, dopady digitalizace průmyslu na unii nebo návrh víceletého finančního rámce pro roky 2021 až 2027.

Evropa musí být podle Babiše schopná hlídat své hranice. Hlavní odpovědnost leží na jižních zemích, kam migranti přicházejí. "Zbytek Evropy tyto země musí podpořit. Pro Českou republiku však nejsou cestou migrační kvóty," uvedl premiér v projevu.

O migraci hovořila také eurokomisařka Věra Jourová, podle níž se EU především musí sjednotit. "Ten tlak zastavíme pouze pokud budeme vystupovat jednotně," uvedla. Dodala, že snahou evropských zemí by mělo být, aby lidé z Afriky a dalších zemí měli šanci vést důstojný život, aniž by museli utíkat do Evropy.

Babiš zdůraznil, že EU je pro Česko jedinou politickou a ekonomickou perspektivou. Správnou cestou pro Evropu je podle něj snaha o naplnění čtyř svobod - volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu. To se dle Babiše nemůže stát, pokud bude Evropa kvůli strachu z migrace uzavírat své vnitřní hranice.

Témata:  Andrej Babiš EU uprchlíci

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy