Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příští český prezident? Zeman prozradil, kdo by jej mohl vystřídat

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman je sice na začátku svého druhého volebního období, už nyní ale prozradil, kdo by mohl být dalším prezidentem. Podle něj by měl opět kandidovat Václav Klaus.

Zeman na oslavě 77. narozenin exprezidenta Václava Klause vyzval bývalého prezidenta, aby opět kandidoval do role hlavy státu.

"Milý Václave, obdivuji tvoji vitalitu, obdivuji, že jezdíš na jednu mezinárodní konferenci za druhou, že Tě to baví, člověče, ale budiž, je to Tvůj problém. Šimon Peres, kterého jsem v Izraeli potkal, když mu bylo devadesát let, byl úspěšný prezident," řekl Zeman.

"Jak se na Tebe dívám, devadesát Ti ještě není, ale mohl bys to zkusit, já mám před sebou už jen čtyři a půl roku a podle ústavy už kandidovat znova nemůžu," dodal.

Pokud by se Klaus opravdu rozhodl kandidovat, bylo by mu po volbách 80 let a na konci prezidentského období 85 let. Tedy za předpokladu, že by byl opět zvole, což je otázkou.

Ale ačkoliv do voleb stále zbývá pět let, už nyní se o některých jménech spekuluje. Například expremiér Jiří Paroubek nedávno uvedl, že moderátor a ředitel televize Barrandov Jaromír Soukup je zbohatlík, který chce do politiky.

"Někdo mu asi nakukal, že může být prezident republiky, a vede sám sobě permanentní volební kampaň. Je komentátorem, šéfem, je to trapné," domnívá se Paroubek.

Poté by ale bylo zajímavé sledovat, komu by vyjádřil podporu Zeman. Soukup mu totiž jde na ruku a v případě prezidenta jde jakákoliv profesionální nestrannost stranou. Pokud mu tedy ještě nějaká zbyla.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Václav Klaus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy