reklama

"Jediným proviněním Sencova je, že otevřeně vystupuje proti ruské agresi na Krymu a okupaci své rodné země. Připadá mi zcela nepřijatelné, aby byl někdo vězněný pouze za projev vlastního politického názoru," uvedl poslanec Jan Lipavský (Piráti).

"Lidská práva a úcta k nim patří mezi jednu z nejdůležitějších hodnot, kterou Piráti vyznávají. Uvěznit nevinného člověka a odpírat mu setkání s rodinou, úřady vlastní země, a dokonce i přístup k základní lékařské péči považujeme za zcela odsouzeníhodné," dodal Lipavský.

Sencova zadržely ruské úřady v květnu 2014. Podle obžaloby se pokusil podpálit dvě kanceláře v Simferopolu na Krymu. Sencov vinu nepřiznal, obvinění odmítal jako vykonstruované za pomoci zfalšovaných důkazů. Tvrdil, že jej agenti ruské tajné služby mučili, aby ho přiměli k doznání. Odsouzen byl k 20 letům v srpnu 2015 jako Rus, protože ruské občanství dostal automaticky "připojením" ukrajinského poloostrova k Rusku, ačkoliv anexi neuznává a považuje se za Ukrajince. Trest si odpykává na Sibiři.