reklama

Hamáček po pátečním jednání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech připustil, že by mohl zahraničí nějaký čas řídit, pokud Zeman odmítne Pocheho. 

"Osobně se domnívám, že sociální demokracie by neměla dál ustupovat. Myslím, že došla už za hranu svých možnosti," řekl dnes ČTK Štěch, který je členem užšího vedení ČSSD a patří od počátku stejně jako senátorský klub sociální demokracie ke kritikům možné vládní spolupráce ČSSD s ANO. 

"Celá ta situace je již komická. Kdyby nešlo o tak vážnou věc," komentoval záležitost předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. Podle člena předsednictva ČSSD Václava Votavy by strana měla trvat na tom, aby byl Poche jmenován."Pan premiér Babiš by to také měl ctít a měl by ho (Pocheho) navrhovat panu prezidentovi. A pan prezident by se měl zachovat podle ústavy, to znamená, že by ho měl jmenovat," řekl ČTK Votava. 

Štěch má výhrady k novým kandidátům na ministry za ANO. Prý jsou mezi nimi "velmi problematické osoby" ve vztahu k programu ČSSD. Jmenoval Martu Novákovou, která by měla vést resort průmyslu. "Paní Nováková vždy odmítala zákon o významné tržní síle, který má pomáhat jak zemědělcům, tak potravinářům, odmítá sektorovou daň," vyjmenoval Štěch. O Taťáně Malé se podle předsedy Senátu není potřeba ani zmiňovat. "Dnes máme další pádné důvody, proč do té vlády nejít. V opozici bychom se mohli rizikových věcí vyvarovat," dodal Štěch.