Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výpadek systému pro vědu by neměl podle Bělobrádka ohrozit hodnocení výzkumů

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Vicepremiér pro vědu a výzkum a šéf lidovců Pavel Bělobrádek ujistil, že výpadek informačního systému pro vědu neohrozí hodnocení výzkumu za roky 2015 a 2016. Úřad vlády se snaží, aby se data dala v řádu týdnů do systému opět vkládat.

Bělobrádek o problému mluvil na dnešní tiskové konferenci. Informační systém výzkumu, vývoje a inovací přestal po více než deseti letech provozu fungovat, protože se úřad nedohodl s dodavatelem.

Problém neohrozí hodnocení z let 2015 a 2016. Systém hodnocení výzkumu mimo jiné za rok 2014 dlouhodobě kritizovala Rada vysokých škol, podle ní nebyl Bělobrádkův úřad ho schopen včas dokončit.

Pro české vědce je to však klíčový systém, ve kterém byly informace o výzkumu a jeho veřejné podpoře. Když nefunguje, není data kde brát. Bělobrádek dnes řekl, že pokud se úřad nedohodne s dodavatelem, převezme systém do několika týdnů pod svou kontrolu.

Problém kritizovali i členové rady vlády pro výzkum i Česká konference rektorů, opozice i další instituce. Využívaly jej vysoké školy, akademické ústavy i firmy.

Výpadek může způsobit problémy institucím, které přijímají veřejnou podporu. Zadávala se do něj všechna data důležitá pro hodnocení institucí a na základě nich se i přidělovaly peníze. Systém byl dlouhodobě zajišťován konsorciem dodavatelů složeným z Českého vysokého učení technického v Praze a společnosti Infoscience Praha. Smlouva skončila 31. května. Podle Bělobrádka by během 14 dnů mělo být jasno.

Úřad vlády s konsorciem podle Bělobrádka několik měsíců jednal a to v dostatečném předstihu, jednání se prý vyvíjela slibně. V rámci jednání se úřad očekával i snížení nabídnuté ceny, uvedl vicepremiér, cenové požadavky konsorcia ale přesahovaly předpokládanou hodnotu veřejné zakázky v řádu mnoha desítek milionů korun.

Situace je podle Bělobrádka nepříjemná, podrobné informace ale prý podávat nemůže, protože je vázán mlčenlivostí. „Chci zdůraznit, že jednací řízení bez uveřejnění stále pokračuje, takže je tady možnost, že se ještě s provozovatelem v řádu týdnů dohodneme," místopředseda vlády.

„My se budeme snažit, aby bylo možné v řádu týdnů do systému opět vkládat," uvedl. Plně funkční systém by podle něj mohl být krátce po prázdninách. „Naší snahou je, abychom v nejbližších týdnech informace o datech byli schopni podávat alespoň na vyžádání," dodal Bělobrádek. Aktuální data bude do systému doplňovat sám úřad.

Témata:  Pavel Bělobrádek vláda PC

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.