reklama

Důchody se zvedají od letoška o polovinu růstu reálných mezd místo třetiny. Novela, o níž by měla Sněmovna v brzké době hlasovat, by velké části důchodců a důchodkyň zvyšování penze proti dnešku znovu zpomalila. Polepšit by si měli lidé s nízkým důchodem.

Penze se skládá z pevné a procentní části. Pevný díl je stejný pro všechny, v procentním se odráží odpracovaná doba i výše výdělků a odvodů. Podle návrhu by od příštího roku měla pevná část odpovídat deseti procentům průměrné mzdy místo devíti procent. Projeví se to při valorizaci. Větší podíl přidávané částky než dosud poputuje do pevného dílu, menší do zásluhové části. Opatření by mělo také zbrzdit růst výdajů na důchody.

Podle propočtů ČTK se změna může od roku 2020 nepříznivě dotknout i lidí s podprůměrnou penzí. Také vdovám a vdovcům ve starobním či invalidním důchodu poroste částka po manželovi či manželce méně než dosud. Po změnách by se tak k hranici příjmové chudoby mohli přiblížit i ti, kteří byli nad ní.

"Nemělo by dojít ke snížení důchodů a příští rok k němu určitě nedojde. Bude úlohou ministra práce, aby se na zákon podíval detailně a propočítal ho. Měl by najít systémové řešení," řekla poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková. Podle ní by nový šéf resortu, jímž se má ve středu stát sociální demokrat Petr Krčál, měl důchodový zákon "domyslet a dopracovat". Zaměřit by se měl hlavně na ty, kteří zůstávají ve stáří po smrti protějšku sami.

Vládní novela počítá také se zvýšením penze o 1000 korun lidem nad 85 let. Tito takzvaní starodůchodci odcházeli na odpočinek před třemi desetiletími s menšími částkami. I po přepočítání mají důchod nízký. Je jich asi 200.000.

ODS navrhuje, aby tisícikorunu měsíčně navíc dostávali ti, kteří jsou v důchodu přes 20 let. "Aktivní život prožili v komunismu. Reálně si nemohli vytvořit zdroje," řekl předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.