reklama

Starostové nejmenších obcích, kde žije do 100 obyvatel, berou nyní měsíčně 28.385 korun. Tato částka je stejná i pro starosty z větších měst. Vesničtí starostové však dostávají příplatek podle počtu obyvatel 1350 korun, zatímco například v Brně se zhruba 380.000 obyvatel činí příplatek 64.348 korun.

"Poměr pevné měsíční složky za výkon příslušné funkce a příplatku za počet obyvatel, když zákonné povinnosti starosty v malé obci i velké obci jsou úplně stejné, je už zcela mimo realitu," uvádí důvodová zpráva.

Vnitro nově navrhuje stanovit měsíční odměnu pro starosty obcí, kde žije do 300 obyvatel. Pomocí koeficientů se pak má stanovit maximální částka, kterou by brali starostové větších měst.

Rozdíly mají být i ve vyplácení odměn pro ostatní zastupitele v obcích, městech či krajích. Zastupitelé totiž mnohdy mají víc funkcí a dostávají několik odměn, což by se mohlo změnit.

Rozdíly jsou i v tom, kolik peněz dostávají politici, když z funkce odcházejí. V obcích například při zániku mandátu, odvolání nebo vzdání se funkce mají nárok na tři měsíční odměny. V krajích a Praze takový nárok není. Buď o tom musí rozhodnout zastupitelstvo nebo peníze nelze poskytnout vůbec.