reklama

Dokument by měli premiér Andrej Babiš a předseda KSČM Vojtěch Filip podepsat v úterý. O vyslovení důvěry vládě bude Sněmovna jednat o den později.

V bodu o závazku vlády předkládat Sněmovně návrhy zákonů podle priorit KSČM obsažených v programovém prohlášení, by měl být doplněk, že se tak má stát nejpozději půl roku před koncem volebního období.

V úvodu předběžného návrhu dohody mezi ANO a KSČM se píše o tom, že programové prohlášení vlády "bylo konzultováno, dohodnuto a zpracováno společnými pracovními týmy odborníků ANO, ČSSD a KSČM".

Komunisté šli do vyjednávání o programu se sedmi prioritami, chtějí trvalý růst minimální mzdy, valorizaci důchodů, ochranu přírodních zdrojů "před zcizením do zahraničních rukou", zvýšení podílu veřejného sektoru v hospodaření s vodou a zdanění církevních restitucí. Dále by kabinet měl zabránit dalšímu nárůstu cen bydlení a podpořit výstavbu obecních bytů a udržet kvalitní dostupnou zdravotní péče bez zvyšování spoluúčasti pacientů.

KSČM se sice zaváže nevyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, návrh textu dohody ale komunistům nezakazuje hlasovat proti kabinetu, pokud takové jednání Sněmovny iniciuje jiná strana. Vláda nebude podle předběžného dokumentu blokovat projednávání předloh, které budou podávat poslanci KSČM, zákonodárci ANO ale pro ně nebudou muset hlasovat.

Prakticky totéž má platit pro legislativní návrhy poslanců hnutí ANO. V případě ústavních zákonů by ANO a KSČM mohly hledat shodu vedle ČSSD případně i u dalších subjektů, které se po volbách podílely na ustanovení orgánů dolní komory.