reklama

Najít brigádu v libovolném regionu není problém. A zaměstnavatelé nabízejí velmi slušné výdělky. Brigádníkům běžně platí i více než 100 korun na hodinu. Přesto mají problém najít někoho, kdo by měl o práci zájem.

"Studenti se k nám moc nehrnou, nikomu se moc nechce vstávat v pět hodin. I když nabízíme 100 korun na hodinu, navíc mohou dělat o víkendu, ale nechodí," řekla TV Nova spolumajitelka jahodárny v Kunraticích Eva Macháčková.

Brigádníky hledají živnostníci i velké nadnárodní firmy. Nabídka poptávaných profesí je velmi rozmanitá. Pracovníky hledají restaurace rychlého občerstvení, Česká pošta, call centra nebo třeba úklidové firmy (přehled zde).

Kromě lepší kondice ekonomiky, díky čemuž mohou podnikatelé zaměstnat více brigádníků, promlouvá do malé poptávky po brigádách také demografická křivka. Ve školách jsou teď slabší ročníky, potenciálních brigádníků je tak méně.

A navíc mají podle zaměstnavatelů a pracovních agentur o práci menší zájem než předchozí ročníky. To si studenti mnohdy museli hledat brigádu na léto už na začátku jara.

Pro mladé lidi tak pěkné peníze leží doslova na ulici. Stačí je jen zvednout. Když by brigádník pracoval za 100 korun na hodinu tři dny v týdnu 8 hodin, tak si za dva letní měsíce může vydělat přes 19 tisíc korun!