Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střídání v rezortu práce: Krčála má nahradit Maláčová

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda ČSSD Jan Hamáček dnes přijal rezignaci Petra Krčála a premiérovi Andreji Babišovi (ANO) navrhl, aby se novou ministryní stala Jana Maláčová (ČSSD), která na ministerstvu práce dosud vedla odbor rodinné politiky a politiky stárnutí.

V Krčálově bakalářské práci na téma Mládež a volný čas je prý mnoho stránek textu, který dříve napsal jiný autor. Kvůli obdobnému problému skončila minulý týden ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO). 

Krčál řekl, že za normální situace by své pochybení nepovažoval za tak zásadní, aby ohrozilo jeho postavení ve vládě. "Ovšem vzhledem k současné politické situaci a tomu, jakou práci dalo sestavení vlády s důvěrou, nechci být zátěží," uvedl. 

Hamáček poděkoval Krčálovi za jeho rozhodnutí i práci, kterou dosud odvedl. "Jeho rozhodnutí respektuji a přijal jsem jeho nabídku rezignace," dodal. Babiše o dohodě informoval a sdělil mu, že za ČSSD navrhne do funkce ministryně práce Maláčovou. "Je to odbornice, členka sociální demokracie, na ministerstvu působí, takže nebude mít problém převzít štafetu po Petru Krčálovi," řekl Hamáček.

Maláčová (37) působila rok jako vedoucí oddělení institucionální komunikace Evropské unie při úřadu vlády. Od ledna 2012 do dubna 2014 byla zástupkyní Kanceláře Senátu při Evropském parlamentu, uvedla ČSSD. Magisterské tituly získala v oboru politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem a oboru politická ekonomie Evropy na Londýnské ekonomické škole. Je manželkou státního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmelaře.

Prezident Miloš Zeman bude s Babišem mluvit o situaci v čele ministerstva práce a sociálních věcí v sobotu v Lánech po jednání expertního týmu hlavy státu. 

Expertní tým prezidenta se v Lánech schází pravidelně. Tentokrát budou v sobotu Zemanovi poradci jednat o rozpočtu. Na schůzce bude Babiš a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). "Po ukončení jednání bude pan prezident hovořit s panem premiérem o otázce ministerstva práce a sociálních věcí," uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Témata:  vláda Petr Krčál Jan Hamáček Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy