Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Kokořínsku hořel les, poškodil přibližně hektar porostů

Požáry lesu v ČR
Požáry lesu v ČR
Foto: hzscr.cz

Praha - S požárem lesa bojovali od rána hasiči na Mělnicku. Kolem 12:50 se podařilo požár lokalizovat, Kolem 18:30 už hasiči pouze prolévali zbylá doutnající ložiska vodou.

Požár v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko poškodil přibližně hektar porostů. Hasiči nyní už jen prolévají doutnající ohniska a místo předají správcům Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Ti budou přes noc hlídat, aby se oheň nerozhořel znovu. 

Hasičům pomáhal se zvládáním plamenů i vrtulník s vakem na vodu, který byl ale již odvolán.

Informaci o požáru dostali hasiči kolem 7:30. S požárem během dne bojovaly dvě desítky dobrovolných i profesionálních jednotek. Kvůli vysokému počtu zasahujících hasičů byl na několik hodin vyhlášen i zvláštní, nejvyšší stupeň požárního poplachu. 

Jak požár vznikl, zatím není jasné. "Jednou z pravděpodobných příčin je rozdělávání ohně," uvedla Kereková. Dodala, že hmotnou škodu budou hasiči teprve vyčíslovat ve spolupráci se správci chráněné krajinné oblasti.

Podle starostky Nosálova Lenky Střihavkové se požár týká pouze lesního porostu a neohrožuje zástavbu. "Je to mezi lokalitou Na Fučíkovském a obcí Příbohy, tam je to celé zalesněné," řekla ČTK starostka.

Zásah hasičům komplikoval obtížně přístupný terén. Problémem byl podle mluvčí také panující sucho i vítr, který šíření požáru napomáhá

Několik kilometrů odsud, u Jestřebic, se odpoledne rozhořel další lesní požár.

Témata:  požáry lesů v ČR požáry

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.