reklama

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) reaguje kabinet na podněty z praxe, které jeho resort konzultoval s odborníky. Nařízení reaguje na změnu zákona o vzdělávání nelékařských pracovníků ve zdravotnictví ze září loňského roku. Účinné bude za 15 dní od vyhlášení.

Nejvíce změn čeká dětské sestry. "Vzdělávání pro výkon povolání dětské sestry se úpravou zákona přesunulo ze specializačního vzdělávání do kvalifikačního vzdělávání, které bude probíhat na vyšší odborné škole či v bakalářském studijním oboru," stálo v návrhu nařízení.

Nové nařízení dětským sestrám vytvoří šest specializací, které mohou dál studovat. Kromě nejobecnější ošetřovatelské pediatrické péče v klinických oborech, které pečují o děti s různými nemocemi od srdečních, přes dýchací, neurologické po například cukrovku, se dětská sestra může specializovat na ošetřovatelství v dětské a dorostové psychologii, intenzivní péči v pediatrii a neonatologii, domácí a hospicovou péči, péči o nemocné na přístrojích nebo péči před, při a po operacích.

Obor perfuzilog, tedy péče o nemocné například s mimotělním oběhem nebo podporou selhávajících orgánů, je otevřený také pro zdravotnické záchranáře nebo porodní asistentky. Ty mohou studovat i specializaci na péči při operacích nebo perioperační péči.

Pro studijní obor všeobecná sestra by měly vzniknout tři nové obory. Obnovena bude specializace sestra v transfuzní službě. Požadavky rostoucí poptávky řeší obory sestra pro geriatrii a sestra pro domácí a hospicovou péči, které byly dosud společné v oboru komunitní sestra.

Zároveň bude zrušeno 11 oborů, o které neměli zájem ani studenti, ani se pro jejich výuku neakreditovala žádná zdravotnická pracoviště. Jde například o čtyři podobory fyzioterapie, zubní laboranty pro výrobu rovnátek nebo laboranty pro sexuologii a asistovanou reprodukci, jejichž funkci převzala specializace klinických embryologů.