Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Elita versus lid: Ďábel se skrývá v detailu, chcete moudré politiky? Tady je návod

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Petr Robejšek a František Kostlán se ve svých komentářích střetli v tématu masy vs. elity a v názorech, jestli je lepší nechat rozhodovat volené politiky nebo lid. Svůj názor přidal i analytik společnosti Bisnode Milan Petrák, který občanům sdělil, jak mít moudré elity.

Petr Robejšek obhajuje moudrost davu, kterou ve své knize zpopularizoval James Surowiecki. Tvrdí, že velký počet lidí dokáže dojít k mnohem přesnějšímu průměrnému odhadu než většina jednotlivců a žádný člen skupiny nedokáže dosahovat trvale lepších výsledků než celá skupina.

Ďábel se podle analytika skrývá v detailu. "Moudrost davu funguje, pokud členové skupiny uvažují samostatně, pokud si nezávisle shánějí informace a o problému spolu nekomunikují. Moudrost davu tedy nemůže fungovat při řešení problémů, které vyžadují veřejnou diskusi. Ta je na jednu stranu nutná, na druhou stranu vede k polarizaci a „zakopání se" v názorových zákopech. Kromě toho mnohdy máme my občané jasno od samého začátku a informace si dohledáváme jen kvůli potvrzení své „pravdy"," uvedl na svém blogu.

Jako jeden z důvodů, proč elity chybně rozhodují, zmiňuje Petr Robejšek skupinové myšlení. Skupinovému myšlení ale podle analytika podléhají ochotně i masy a ve svém tvrzení, že masa nemůže být chytřejší než jednotlivec, má prý pravdu František Kostlán.

Masu a elity ale hlavně nelze oddělit. "Členové elity pocházejí z masy a v zásadě zůstávají jejími příslušníky. Mezi masou a elitami funguje v rozvinutých zemích čilá komunikace a zpětná vazba. I teď, kdy si masa a elity přestávají rozumět (což nebude trvat věčně), si zůstávají navzájem podobné. Klidně bych žil v zemi řízené na základě rozhodnutí švýcarské elity či švýcarských mas, ale nechtěl bych žít v zemi, kterou by řídily konžská elita či masy," podotkl na blogu na aktualne.cz analytik.

"Chceme-li mít moudré elity, volme tedy politiky, kterým nevadí názorová pluralita, kteří dokáží vyslechnout i své odpůrce a kritiky, aniž by je za jejich názory začali urážet, a které neslibují jednoduchá řešení složitých problémů, radí závěrem.

Témata:  lidé politici

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy